fotografering,  inredningsfotografering

Inredningsfotografering: Raka linjer

Sedan januari startade jag en fotoskola med mina nyhetsbrev (vill ni prenumerera på de så går det bra att fyll i er mejl här), och vissa delar av den passar ypperligt att ha på bloggen här. Tips som går lika bra att applicera när du fotograferar med din mobil som med en kamera.

Så vad menar jag med ”raka linjer”? Egentligen att alla horisontella linjer i din bild (ex bord, diskbänk, golv- eller taklist) ska vara raka horisontellt. Och att alla vertikala linjer (ex hörn i rum, skåp eller bordsben) ska vara vertikala. Om linjerna är raka ser bilden genast mer balanserad och professionell ut.

  • Använd kamerans sökare och se till att ha rutnätet framme på skärmen (går att göra under inställningar). Det hjälper till när du ska se om linjerna är raka.
  • Ta hjälp av ett stativ för att få alla linjer raka i sökaren genom att justera lutning och höjd på kameran. Oftast behöver kameran vara i midjehöjd för att alla linjer ska bli raka.
  • Om du fotar rakt mot en scen eller vägg, se till kameran är vinkelrätt riktad mot den. Hitta en eller helst två horisontella linjer att ställa in vinkeln på kameran mot. Få linjerna att gå rakt likt de på rutnätet i din sökare genom att rotera den mot höger eller vänster.
  • Se till att de vertikala linjerna är raka. Vinkla din kamera framåt eller bakåt tills de vertikala linjerna är lika raka som de i sökarens rutnät.
  • I värsta fall går det alltid att räta upp en bild i efterhand vid redigering av bilden. Men det är alltid bättre att göra rätt direkt i kameran.
  • Inredningsbilder är inte alltid tagna rakt mot en vägg utan ibland i en vinkel. Då får du enbart gå efter de vertikala linjerna, se exempel nedan. Se till att du fotar så att det är tydligt att det är en vinkel (ungefär 45 grader från ett hörn) och att det inte blir en bild som är bara lite från sidan. Då kan det nämligen se ut som att du bara ställt kameran fel och missat de vågräta linjerna helt. 

Vill ni ha fler inlägg med fototips? Är det något speciellt ni vill att jag tipsar om för att förbättra era bilder?

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.