avstyckning,  tomt

Avtal skrivet, och avstyckning påbörjad!

Det är fredag, det är soligt väder och vi har precis skrivit på avtal och betalat handpenning på tomten! Vi kommer passa på att fira det lilla delmålet vi nått idag, och invänta att Lantmäteriet gör sitt jobb för att slutföra avstyckningen. Så himla kul!

Två glada tomtköpare!

Lantmäteriet uppger på sin hemsida att det i genomsnitt tar ungefär tio månader för handläggning av avstyckning. Varför ska allt ta så låååångt tid? Kanske är det olika väntetider beroende på var i landet man bor? Inte kunde det väl vara så långa tider ute på landet? För att få svar ringde vi helt enkelt till Lantmäteriet i Linköping och kollade.

På Lantmäteriet bekräftade de vad som uppgavs på webben; att det i snitt tar tio månader, MEN att de prioriterar nybyggnation av bostäder. Så vips gick snittiden ner till mellan tre och sex månader. Betydligt mindre än vi hade befarat.

Jag frågade om det var någon skillnad i tid beroende på var i landet man bodde, om det kanske var mindre belastat på vårt lokala Lantmäteri? Men tydligen är det en nationell kö för ärenden. Bristen på förrättningslantmätare gör att de får åka runt i hela landet. Typiskt, men det känns ändå som en vinning att nyproduktion prioriteras.

Summan för avstyckning då? Det exakta priset för avstyckningen räknas på tidsåtgången i ärendet, och tidsåtgången påverkas av hur komplicerad och omfattande den sökta förändringen är. Det finns en grundavgift om 3600 kr, men utöver det räknar man per timme. Vi räknar med att avstyckningen i sin helhet inkluderat servitut kommer gå på runt 60 000 kr (baserat på Lantmäteriets exempel på hemsidan).

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.