hus,  inspiration

1,5-planshus eller 2-planshus?

Att välja vilken typ av hus vi vill ha, när utbudet är i princip obegränsat har varit riktigt svårt. Självklart har vår budget fått vara med och bestämma i valet av hus. Vi har det inte så drömigt att pris inte är en fråga. Tomten och läget har också fått säga sitt. På Östgötaslätten är det platt och likaså vår tomt och utsikt. Därför föll både sutteräng- och 1-planshus bort som alternativ. Så valet stod mellan ett 1,5- eller 2-planshus.

1,5-planshus. Ett 1,5-planshus är i två våningar där rummen på övre plan har sänkt väggliv på grund av snedtak. Man får en stor boyta i förhållande till byggytan. Vägglivet får vara på max 0,7 meter för att inte bli ett 2-planhus.

2-planshus. I ett 2-planshus finns ett fullt väggliv, dvs full takhöjd på hela övre plan. Det innebär att det finns mer plats för fönster vilket ger ett bättre ljusinsläpp. Här får man en ännu större boyta i förhållande till byggytan.

Inspirationsbild från intressantahus.se

Tidigare har jag (Cici) tänkt att jag inte behöver så mycket yta. Det har ju bara varit jag och Adrina, och vi klarar oss gott på mindre. Så innan jag träffade Sebastian och drömde om vårt framtida hus var det ett runt 120 kvm. Men addera en man på 2,02 m och ekvationen blir genast annorlunda. Det faktum att han älskar att stå i köket och vi båda har en fetish för middagar gjorde att sällskapsytorna blev en prioritering för oss. Sedan vill jag kunna arbeta med både foto och video i köket med ett ljus som är så bra som möjligt. Det avgjorde en del var köket skulle placeras i huset och i vilket väderstreck. Utifrån köket och vardagsrummet byggde vi sedan på med rum och funktioner vi ville ha. Men mer om just planritningen i ett framtida inlägg.

Inspirationsbild från www.vargardahus.se

I valet mellan 1,5- eller 2-planshus velade vi. Från början kikade vi mycket på ladugårdshus, som vi både tyckte skulle bli läckert och samtidigt smälta in snyggt i miljön. För att kunna behålla ladugårdskänslan med det branta och höga taket byggs de främst som 1- eller 1,5-planshus, så frågan var om vi ville ha det.

Hus som sålts via www.annaski.se

Efter att ha funderat på vad som är snyggt och vad som är funktionellt vägde till sist ett 2-planshus över. Anledningar till beslutet:

 • Sebastian är över 2m lång och att ha lutande tak på övre plan skulle vara mindre funktionellt.
 • Jag vill ha bra ljusinsläpp även på övre plan med fler fönster.
 • Ett övre plan med fullt väggliv är lättare att inreda. Något jag lärt mig när jag fotograferat över 350 hem.
 • Vi får mer boyta.
 • Utsikten syns som bäst från övre plan och det vore dumt att inte maximera det som är ett så stort plus för tomten.
 • Jag har alltid velat ha ett badkar med utsikt.

Hur vårt hus kommer att se ut? Ni får en liten fingervisning av inspirationsbilderna jag lagt till i inlägget.

10 Comments

 • Niklas W

  Helt klart 2-plans om man får.

  Skulle jag bygga igen tror jag att det skulle bli någon form av naturhus, fast kanske mest med fokus på levnadsklimat än slutet system.

  Prio i planlösningen: Morgonsol i duschen.

  • Cici

   Morgonsol i duschen är en riktigt bra idé!

   När du skriver ”naturhus” hur menar du då? Rena materail?

    • Cecilia Möller

     Ah! Ja ja ja! Jag vet vad du skriver om nu. Vet att min exman tittade en hel del på den typen av hus. Vi är nog mer traditionella där, men ska ändå försöka skapa ett hus som är energisnålt, smart och i framtiden ha lösningar som ger oss en chans att klara oss om vi skulle behöva bli självförsörjande.
     /Cici

 • Karin

  Tycker ni resonerar så rätt!
  När vi klurade på att bygga hus var vi på flera husvisningshelger från både myresjöhus och eksjöhus (samt såklart att vi kikade på många äldre hus som låg ute), och kom rätt snabbt fram till att med en kille på 193, så är det helt hopplöst med snedtak. Den höga rymden behövs.

  Har även insett det i efterhand att det också ställer rätt stora krav på belysning… hängande stora lampor som är lätta att slå huvudet i är ett big nono. Så ett tips där är väl att när ni kommer till att planera för El och inredning även tänka en sväng på just belysning över kanske framförallt soffbord osv. Själv fick jag klippa sönder en sån där korglampa från ikea för att Robert ständigt slog huvudet i den. I efterhand kanske t.ex det hade varit smartare med ett uttag mer i sidan på rummet än placerat rakt i rummet om jag hade fått välja eluttag själv 🙂

  Stort lycka till! Jag tycker det ser så otroligt vackert ut! Och älskar de rena trä-materialen och moderna känslan!
  /Karin

  • Cici

   Hej Karin!
   Ja men då vet du exakt vad vi menar med att snedtak går bort. Vi har även valt att ha extra högt i tak på nedervåning med 2,70 m till innetaket där. Tror det kommer bli toppen, och kännas lyxigt med extra rymd. Just det här med att Sebastian är lång har också gjort att alla våra fönster och dörrar på nedervåningen är 2,30 m istället för standard som är 2,10 m. Allt för att vi ska ha vårt drömhus som är så bekvämt som mjöligt. Vi kommer också ha ett kök som är lite högre än vanligt för att avlasta hans rygg. Har ni tänkt på det också? Fasiken det finns ju till och med lite extra höga toalettsitsar om man verkligen ska tänka ergonomiskt för en jätte 😉

   Tack för input om belysning och lampor! Det har jag inte ens hunnit tänka på än, men ska ta till mig tipsen. Har en förkärlek till golvlampor så blir nog en hel del av den varan, även om vi såklart behöver taklampor också.

   Så peppad på det här projektet! Kul att du följer och tack igen för kommentaren med bra tips! <3
   /Cici

 • Camilla Samuelsson

  Kommer bli helt fantastiskt! Himla kul att ni ”bjuder in” till att följa er resa, så spännande! Helt rätt med tvåplans, vi byggde 1,5 plans, om vi skulle bygga någon mer gång blir det def 2?

  • Cecilia Möller

   Tack för att du vill följa! Tänker att det är ett kul sätt att dokumentera allt på, och kanske ett sätt att kunna hjälpa andra om kommer göra den efter oss.

   Ett 2-planshus känns superrätt för oss, det kommer bli så bra!

   KRAM!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.