inspiration,  trädgård

Trädgårdsinspiration; Habblarp Trädgårdar

Kanske är det för att naturen äntligen satt fart med sin vårgrönska och blomning, som längtan efter en prunkade trädgård känns ännu större. Vi detaljplanerar inte trädgården ännu, men vi letar hela tiden efter inspiration. Både på nätet och omgivningar kring oss. När vi i helgen tröttnade på att rensa och förbereda Sebastians flytt till Mantorp tog vi en utflykt till en lokal handelsträdgård; Habblarp trädgårdar.

Min mamma och mina trädgårdsintresserade vänner har alla pratat så mycket om Habblarp trädgårdar. Jag brukar beundra de blommor, kryddor och grönsaker som inhandlats och säga något i stil med; ”Låter urmysigt, jag borde verkligen ta med mig Sebastian och åka dit en dag.” I helgen kom den dagen!

Habblarp trädgård ligger ungefär en mil från oss, med andra ord oursäktligt nära. Det fanns inte bara flera växthus med blommor och godsaker, utan även ett litet café, en köksträdgård, höns, kaniner, får, marsvin och gäss. Tydligen är det så att deras växthus om 3700 kvm har över 650 sorters blommor. Så himla inspirerande och fint!

Det fanns flera växthus att botanisera i, och växterna var väldigt bra etiketterade. I det ena växthuset (på bilden här ovan) fanns flertalet blommor och växter som är särskilt bra för fjärilar. De hade gjort det så smart och enkelt att alla växter med lila krukor var fjärilsväxter.

Dahlia-delen i det ena växthuset blev en favorit. Jag älskar dahlior och drömmer om att ha ett dahlia-hav som kan fungera som ett skafferi av snittblommor på sommaren. Jag dras väldigt mycket mot de i rosa toner, men i vårt hem behövdes det för dagen en blomma till köksfönstret. Så det slutade i att vi köpte en maffig vit sort som lättare passar in med den blå väggen.

Terrakottakrukor – jag drömmer om att plantera medelhavsväxter i terrakottakrukor av olika storlekar och med patina. Vackra, lite åldrade krukor i orangeriet, trädgården och på altanen. Att ha krukor med patina tycker jag gör att det känns mer hemtrevligt och inbott, och mindre som något nybyggt och stylat.


Titta så glad jag blev av den vita dahlian! Det soliga vädret, min nya knallblå klänning, och det bästa sällskapet kan också ha spelat in också.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.