tomt

Tiiimbeeer!

Om man ska bygga ett hus i en björkskog behöver man kapa ner några träd för att få plats med bygget. Igår var dagen då det började hända saker som faktiskt syns, och då inte bara i våra beslutsförvirrade ansikten. Sebastian hängde på tomten hela dagen tillsammans med sin vän Morgan, och de fällde runt 150 träd.

Morgan kom till oss på onsdagsmorgonen och vi började dagen vid vårt köksbord med varsin smörgås. Innan vi åkte ut till tomten gick vi genom gårdsskissen och diskuterade igenom var vi ville spara träd. Morgan var av åsikten att hellre spara lite för mycket än för lite, medan Sebastian ville ta ner mer för säkerhets skull. Jag kunde med andra ord låta Morgan föra min talan på plats och stanna hemma med lillasyster hela förmiddagen medan karlarna arbetade med träden.

När jag åkte ut för att inspektera och föreviga arbetet strax efter lunch hade Morgan och Sebastian redan hunnit ta ner en hel del. När de först kom ut till tomten på morgonen mötte de upp med en trädfällningskonsult från Tekniska verken. Eftersom några träd på vår tomt var nära en luftledning behövde vi ha honom på plats för att fällningen skulle gå säkert och rätt till. Skulle vi inte ha honom där och ett träd hade hamnat på ledningen skulle inte några försäkringar gälla. Vi skulle i så fall behöva stå för kostnaden att åtgärda skadan på ledningen själva. Med andra ord var det självklart att konsulten skulle vara där, dessutom var det kostnadsfritt. Trädfällningskonsulten var med under fällningen av fem träd.

Morgan är en vän till Sebastian som själv är skogsbrukare och har all kunskap som behövs för att fälla träd. Verktygen till det också. Så Morgan sågade och Sebastian puttade på träden med en slana (Sebastian kallade den för ”buttikullen”), medan Morgans hund Gullan vaktade bilen. Ni ser på bilden ovan hur skräckinjagande hon är…

När träden kommit ner känns tomten så himla mycket större, och även om de fällde runt 100 st träd är det en hel del kvar. Ljuset är så fint! Soliga vårdagar kommer kännas magiska när vi bor i vårt hus.

Vad ska vi då göra med alla fällda björkar? Vi ska faktiskt inte behålla de själva, även om jag skulle kunna se framför mig hur Sebastian spenderar dagar med att göra ved av björkarna. I en flanellskjorta och med bara en hederlig yxa till hjälp. Men det skulle också ta en evighet. I stället har vi en kille som kommer och tar hand om björkarna åt oss, och städar upp på tomten. All sly kommer vi att elda på åkern utanför tomten.

Nu är vi spända på att åka och se tomten när allt sly och alla träd är borta.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.