trädgård

Tappa björksav på Den Stora Björksavsdagen

Min vän och trädgårdsexperten i vårt team skickade ett meddelande till mig i helgen och undrade om vi inte skulle ge oss på att tappa björksav. Hon tyckte att vi skulle starta en årlig tradition nu när vi kommer bo i björkdunge: Den Stora Björksavsdagen. Jag var inte sen med att haka på idéen och ganska så snart hade vi en dag bestämd och en utarbetad plan om hur det skulle gå till. Det enda jag behövde ha med mig var te och sötpotatiswraps.

Nu kan vi ju inte tappa björksav med bara fika som verktyg, men det som behövdes till själva tappningen tog Pia med sig. Hennes man Micke är av den väldigt händiga typen, så han förberedde en borrmaskin med borr som storleksmässigt var synkat med tappningsröret. Han hade även täljt till pluggar som var perfekt anpassade till hålen som är kvar när tappningen är klar. Vi kan säga som så att Mickes insats var extremt viktig i processen, men han fick stanna hemma och låta oss kvinnor göra det roliga jobbet.

Tappning av björksav

Tappning av björksav kan göras mellan vinterns uppbrott och knoppsprickningen på våren, alltså under ungefär fyra veckor per år. Efter knoppsprickningen brukar saven få en bitter smak. Från en björk kan man tappa mellan tio och tjugo liter utan problem.

Du behöver:
Borrmaskin
Borr i lämplig storlek
Rör, slang eller sugrör i samma diameter som borret
Ren burk eller flaska
Snöre
Plugg i samma diameter som borret
Tålamod

Så här gör du:
Borra ett hål i lämplig björk (som du själv äger eller har tillåtelse från markägaren att använda). Borra rakt in eller hellre lite snett uppåt för att det ska rinna lättare. Hålens djup och diameter kan man avgöra själv, men en till två cm i diameter och tre till tio cm djupa hål. Ett djup på fyra cm brukar räcka och ge bra med sav samtidigt som det mindre djupet minskar risken för att trädet blir attackerat av röta eller någon annan skada. Sätt ditt rör i det borrade hålet och se till att det blir tätt för att saven inte ska rinna ut längs stammen istället för i savkärlet. Bind fast en ren burk eller flaska runt trädet, och se till att mynningen av röret är i kärlet. Nu gäller det att ha tålamod. Från det ena trädet som vi använde fick vi ungefär en dl redan efter en halvtimme, medan det andra trädet vi använde gav två dl på två dygn. När du tappat klart (alla rekommenderar att man inte tappar för länge eftersom trädet behöver sin sav också) tar du ut röret och pluggar igen hålet med en träplugg. Björksaven håller sedan i två till fem dagar i kylskåp.

Tips!
Vill du optimera din tappning ska du tappa från en björk med större diameter och många grenar. Borra hålet på trädets södra sida och ungefär 30 cm från marken för att det ska rinna till så optimalt som möjligt.

Vi satt på en björkstock och fikade på de medhavda wrapsen medan saven sakta droppade ner i burkarna. ”Här sitter vi som två ört-häxor som väntar på vår bryggd” sa Pia medan vi sörplade på te. Jag gillar tanken om att vi skulle vara någon typ av naturhäxor. Förstå vilken magi vi ska utföra på vår tomt i framtiden!

Efter ungefär 30 minuter var vårt tålamod slut och det inföll sig samtidigt som fikat tagit slut. Då var det dags att åka hem och ta kopp nummer två. Pia fick burken från det snabbsavade trädet med sig hem, och hålet i björken pluggades.

Hur smakar då björksav? Ja, det smakar som besvikelse dvs inte mycket alls och väldigt likt vatten på så sätt. Min dotter fick smaka när vi kom hem och tyckte att det smakade som vatten med en uns honung. Saven innehåller dock lite fler nyttigheter än vanligt vatten, så som kalcium, kalium, magnesium, proteiner och aminosyror.

Vad används björksav till? Nuförtiden används saven främst som dryck men historiskt har den använts till hälsodrycker, medicinaldrycker, sportdrycker, hårschampo (stimulerar tillväxten av hår) och hudkräm (sägs blekna fräknar och fläckar i ansiktet). Det går även att göra sirap och parfym på björksav, och alkoholhaltiga drycker (öl, vin, sprit). För att göra 1 dl björsavssirap läste jag någonstans att det krävs tio liter björksav. Kanske något att prova nästa år när det återigen är dags för Den Stora Björksavsdagen.

Källa till information om björksav i inlägget kommer från examensarbetet ”Björksav” av Anders Olsson.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.