hus

Besök på husproduktionen – Mälarvillan

Tidigt i morse lämnade vi bebisen hos mormor och morfar medan tonåringen fick stanna hemma och passa på att sova ut. Vi såg till att bli barnfria för att äntligen få åka och titta när vårt hus byggs på husfabriken i Surahammar! Vi var två galet förväntansfulla personer som satte oss i bilen och åkte i 2,5 h för att kunna känna och klämma lite på fönster och fasad.

Företaget som bygger vårt hus heter Mälarvillan och de bygger främst hus som levereras kring Mälardalen, men självklart levererar de till andra delar av Sverige också. Några av anledningarna till att vi valde just Mälarvillan är dels för att Sebastian har en bra kontakt med en av deras säljare, dels för att vi kunde välja att rita huset själva och välja i princip vad som helst till det, samt att de gör huset nyckelfärdigt. Innan vi valde husföretag så hade vi kontakt med några andra företag men kände att de inte var lika flexibla och var de flexibla så blev det väldigt mycket dyrare. Mälarvillan fick det helt enkelt bli!

Produktionschefen Lena visar och förklarar sin strategi för att såga och bygga varje byggelement.

Produktionschefen Lena var med och guidade oss under besöket. Vi började med att sitta ned med en av konstruktörerna som visade oss hur ritningarna på huset såg ut och förklarade hur de arbetade med ritprogrammet. Vi fick se vilka olika byggblock huset är uppdelat i, och han förklarade också varför. Vi har exempelvis en övervåning som är så pass hög att gavlarna inte kan gå i ett stycke utan delas i tre för att kunna fraktas liggande.

Vid denna såg kapas alla brädor till väggarna.

I princip alla brädor som används för att bygga blocken till vårt hus kapas i sågen här ovan. Snickaren som kapar brädorna har en ritning på varje block och en specifikation på vilka brädor som ska ha vilken längd och dimension. Lite som i början av en IKEA-beskrivning när det står hur många skruvar man har av varje sort ni vet? Sedan kapas brädorna och läggs tillsammans, block för block. Tydligt och ordentligt.

Här läggs isoleringen i en av ytterväggarna tillrätta för att det ska bli tätt och bra.

De av våra fönster som inte går ner till golvet monteras in i ytterväggarna direkt i fabriken. Vi har svartspröjsade fönster från Velfac som på nedervåningen går upp till 2300 mm, alltså 200 mm högre än standard. Inne- och ytterdörrar är också extra höga, allt för att det ska kännas extra lyxigt för långa Sebastian som slipper känna dörrposter i frisyren. Snyggt blir det också såklart!

Att vi just valt Velfac var för att de var smidiga när man inte skulle ha standardstorlekar på glaspartierna. Idag fick vi reda på att snickarna suckar högt när det är Velfac-fönster som ska monteras. De tar nämligen nästan 1,5h per fönster att montera, medan ett Elit-fönster monteras på 15 minuter.

De bärande inneväggarna byggs också i husfabriken medan de som inte är bärande byggs när huset är rest.

Det var en speciell och overklig känsla att få se vårt hus i sina segment. När ytterväggarna sätts ihop spikar de först insidan och sist utsidan. Kring känsliga plåtdelar sätts skyddande träbitar för att det inte ska slå sig när det fraktas, exempel på det ser ni på bilden med det monterade hallfönstret.

Det är nästan 30 personer som jobbar i husfabriken och de gör ungefär fyra hus i veckan.

I husproduktionen byggs byggblocken i samma ordning som de ska byggas på tomten sen. Det gör att de kan lasta lastbilarna efter byggordningen och således kommer saker och ting i rätt ordning för montering av huset. Till tomten för husresningen kommer det vara ytterväggar, takstolar, bärande inneväggar, och tak som ska på plats för att göra huset vädertätt så snabbt som möjligt. Vi har fått veta att det ska ta ungefär 48h. Funderar på om vi borde rigga någon kamera för att göra time-lapse när de reser huset. Vad tror ni om det?

Varselvästar eller inte, lyckliga är vi över vårt framtida hus!

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.