inredning

Att välja väggfärg

När det kommer till att fatta beslut när man bygger ett hus tänker man kanske mest på att bestämma planritningen, inredningen i kök och badrum samt vad tusan det ska vara för färg eller tapeter på väggarna. Jag kan lova er att resan innehåller långt många fler val än det. Många som byggt nytt pratar om känslan av att bli beslutstrött och vi börjar förstå den känslan. Men ändå, nu har vi fattat beslut kring väggfärger i huset.

I radhuset som vi bor i nu har vi färg på väggarna i de flesta rum; petroleum, ljusrosa, mörklila och blå. Björklyckan kommer dock att gå i annorlunda toner. Vi är ute efter en skandinaviskt modern men ändå lantlig stil där texturer och material får komma fram och till sin rätt. Men tiden för att välja väggarnas färger har börjat rinna ut och målaren ska snart in och göra sitt jobb. Efter att ha provmålat med fyra olika färger inser jag att det kommer ta längre tid än vad vi har för att fatta ett beslut om vilken färg som passar bäst i vilket rum.

Inspirerad av min mans bror blev jag ett tag väldigt sugen på att måla in allt i färgen Sommarsnö från Jotun som är så himla fin, men efter att ha läst på lite rekommenderas den inte till S0502Y som våra lister och våra dörrar är i. Det alternativet försvann med andra ord snabbt. Det känns ändå rätt att ha valt S0502Y som grundvit i vårt hus som är en lite varmare vit. Precis som Trendenser skriver så passar vit målarfärg med kalla pigment bäst tillsammans med andra kalla färgtoner. För varma vita kulörer passar det bäst med varma toner, och jag vill verkligen inte ha en vit som slår mott kallt blått.

För att göra det hela väldigt enkelt kommer vi därför satsa på vita väggar i samtliga rum förutom badrummen och Adrinas rum. Vitt är lätt att måla över om vi känner för det när vi boat in oss lite och sett hur ljuset rör sig i rummen, och vita väggar låter möblerna och tavlorna tala desto mer. Det blir väggar i Stockholmsvitt S0502Y till trägolvet och i taket en borstad slätspont av furu målad i vitt S0500-N, med lister i S0502Y. Anledningen till att vi har vitare vit i taket än på väggarna är för att taket aldrig nås direkt av ljuset och därför blir fint i lite vitare. Det blir en fin helhet så helt enkelt. Och varför vi väljer Stockholmsvitt till väggarna och listerna? Den håller sig fräschare längre, och kring allt detta håller estetiska rådet med oss.

Men alla färgprover jag målat med då? De kom till användning ändå, för vi kunde bestämma vilken färg vi ska ha i Adrinas rum. Det kommer målas i Skandinavisk Lys 1104-Y24R, en gulaktig beige färg som är en varm och klassisk beige nyans som upplevs ganska ljus. Vi hade från början tänkt måla rummet i Blek Sand från Jotun men vi upplevde att den var mörkare än vi hade tänkt när vi provmålade så nu blir det en ljus nyans istället. Precis det som Adrina vill ha! Kommer passa perfekt till övrig inredning i hennes moodboard.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.