familjeliv,  tomt,  trädgård

Poolskiss, uteplatser och en kossa

Att få finfrämmande en söndag är aldrig fel, och särskilt inte när det några som åkt långväga för att hälsa på och spana in Björklyckan. Det hela slutade i hetsiga diskussioner kring pool, markiser, pergola och sittplatser.

Gunilla träffade jag på samma sätt som jag träffade Sebastian, på inspelningen av ”Sommar med Ernst”. Vi klickade direkt och det är sällan man springer på någon med samma energi som Gunilla, och med samma hjärtliga rakhet. Älskar det! Sebastian har känt henne i många år och när hon fick reda på att vi träffades blev hon så glad att ögonen tårades. Igår fick hon och hennes man David äntligen se Björklyckan på riktigt och vi kunde berätta om vår vision om tomten, trädgården och huset på plats.

Gunilla och David är väldigt trädgårdsintresserade och särskilt inne på permakultur. I present fick vi en bok om just det ämnet, och än är vi inte så insatta men med hjälp av boken lär vi bli det. Permakultur betyder ”hållbar odling” och handlar om att använda naturen som modell för att designa system som gör att människor och natur mår bra nu och i framtiden.

Vi satt inte bara och bläddrade i boken utan började också prata om vår pool. Eftersom grundvattnet ligger så pass högt på tomten (på 1,5 m djup) blir det komplicerat att bygga en pool som är helt nedgrävd. Det går, men de lösningar vi hittat på problemet känns inte bra. Ett bättre alternativ är då att ha en pool som bara är nedgrävd till hälften och alltså är något uppbyggd, med en höjd över mark på ca 0,8-1 m. Stora klurigheten här blir då att göra det på ett snyggt sätt. Gunilla fick idéer direkt när vi började prata om det och ropade att hon behövde papper och penna. Kort stund efter satt hon med en skiss på den upphöjda poolen med kant åt två håll av stora stenar. Ett bra alternativ och vi ska fundera igenom det hela med pool ordentligt innan vi tar tag i det.

Jag kanske ska skriva det att vi inte tänker ha poolen utanför våra fönsterpartier (som det är i vår header här på bloggen), utan på sidan av huset där vi kan skapa ett eget poolområde. Vi har insett att vi inte alltid vill ha utsikten med förgrund av en pool, och om vi nu inte gräver ner den helt är det såklart inte ett alternativ heller. Mycket att fundera kring…

Jag måste också visa den här gulliga lilla Mamma Mu som Elsie fick av Gunilla. Kossan har Gunilla sytt och stallet med belysning och stamtavla har hon pysslat ihop också. Så himla fint!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.