inredning,  inspiration

Enkel mörkläggningsgardin

Vi hade tröttnat på att Elsie skulle vakna mellan 05.00-05.15 varje morgon sedan vi flyttade till huset, från att innan dess sova till mer humana 06.30. Hur charmigt det än kan verka att vakna med solen så är det inte så optimalt när man har småbarn, så vi var ville hitta en enkel lösning med mörkläggningsgardin.

De första diskussionerna kring mörkläggning av sovrummen var om elektriska rullgardiner. Sebastian hade en romantisk bild av hur han låg i sängen och styrde alla rullgardiner med en fjärrkontroll. Dock visade det sig att det var en ganska så dyr lösning eftersom våra fönster inte är i standardmått. Dessutom öppnas fönsterdörren vid sovrummets franska balkong inåt, vilket skulle innebära att en eventuell rullgardin skulle behöva sitta ovanför fönstret och dess smyg. Inte riktigt något jag kände var snyggt nog.

Mamma klipper till gardinerna medan Elsie övervakar och samtidigt äter kokade morötter.
Att ha en mamma som var sömmerska när jag var liten har sina fördelar. När mamma syr går det ruskigt snabbt!

Inspirerad av min svärfar och hans lösning av gardiner i sommarhuset åkte jag och köpte tunna mörkläggningsgardiner på IKEA, ”Majgull” i mörkgrått (finns också på metervara men jag hade en skrikig bebis vid tillfället och tog det som gick snabbast). Gardinerna klippte sedan jag och min mamma till så att de skulle passa måtten på våra fönster med en överlappning på 8 cm åt varje sida (efter fållning). Mamma sydde även ned överkanten med ett 5 cm överlapp för att tyget skulle vara dubbelt där pappa skulle hamra i öljetter. En öljett i varje övre hörn. Sedan var det bara att spika upp två spikar som öljetterna kunde träs på och vips så hade vi en snabb lösning på vårt mörkläggningsproblem.

Till vänster är den dåliga mörkläggningslösningen vi hade innan, och till höger ser ni hur fönstret ser ut nu under dagtid när gardinen inte används.
Till vardags kan gardinen få hänga i den ena spiken för att vi på kvällen enkelt bara ska kunna hänga upp den på andra spiken också.

När vi inte behöver ha mörkläggningen tar vi bara enkelt ner den och viker ihop den, och till vardags när det bara är vi i familjen hemma kan gardinen hänga i ena spiken på sidan av fönstret. En galet mycket bättre lösning än den vi försökte med innan då vi satte skolaffischer i fönstren för att få bort solljus.

Tanken var att det här skulle vara en tillfällig lösning tills vi hittar en bättre, men tror tusan att det här kan vara ”den bättre lösningen”. Helnöjda med andra ord! Och vill vi ha gardinlängder också så går ju de båda att använda samtidigt. Vad tycker ni om vår lösning? Bättre än man kunde tro eller hur?

4 Comments

  • Maria

    Vi har funderat på hur vi skulle lösa gardiner i våran husvagn så dyker den här smarta lösningen upp! Tack för tips.

  • Katrin

    Det är sååå smidigt, enkelt bra och de gör sitt jobb. Vi har haft denna lösning i 20 år det började med vår lägenhet i ett gammalt landshövdingehus som hade så vackra fönster jag inte ville fördärva med att sätta upp rullgardin. Det fick bli mörkläggningstyg och öljetter och sedan har dessa gardiner följt med oss i flyttarna – klockrent och de kommer få fortsätta flytta med:)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.