tomt,  trädgård

Att anlägga gräsmatta från ingenting

Reklam för Weibulls och Econova

September är här och likaså hösten, äntligen har vi kunnat dra igång med projekt Gräsmatta. Egentligen började ju projektet redan för några helger sedan när vi hade en massa goda vänner här på trädgårdsdag. Då rensades ytan om ungefär 1200 kvm som kommer vara vår gräsmatta nästa år.

I förra veckan fick vi leverans av runt 120 ton med gräsmattejord, alltså 4 lastbilar med släp som kom och lastades av. Det är en himla massa jord! Som tur är har vi en ganska hård mark som mest består av sand och lastbilarna kunde köra in och göra små högar lite här och var på baksidan. Små högar var lättare för vår grävare att arbeta med och få ut jämnt än vad det hade varit om det bara var en stor hög.

Jorden vi köpt heter ”Växtjord Gräs” och kommer från Econova där vi köpt den på lösvikt. Det står såhär om den på hemsidan: ”Växtjord Gräs är tillverkad för att motsvara AMA 17 – Växtjord A gällande kraven för gräsytor. Innehållet av lera är anpassat för att jorden ska klara torka så bra som möjligt. Mullhalten är relativt låg för att jorden ska gå att lägga ut/välta till önskad nivå och in sätta sig/sjuka ihop i efterhand. ” Jorden är dessutom grundgödslad så vi behöver putta till gödning först i slutet av oktober för att säkra en fin gräsmatta till våren och sommaren.

När lastbilarna med jord varit här och grävaren hade sett till att jorden kommit ut jämnt över vår baksida (djup på ca 10 cm av jorden) var den fortfarande så passa lös att det blev tydliga och djupa fotspår när vi gick på jorden. Det är viktigt att jorden är mer packad innan man börjar så gräs på den eftersom det minskar risk för uttorkning och ger en jämnare gräsmatta som man inte sjunker ner i.

På Cramo i Mjölby hyrde vi en gallervält över helgen som Sebastian gick och plattade till jorden med för att förbereda underlaget för sådd. Det visade sig dock att inte bara stenarna räckte som tyngd så det hamnade kettlebells på den också för att kunna tynga ner ordentligt. Tungt att dra? Japp! Men det blev väldigt fint!

Ett bra tips är att spana in Weibulls hemsida just nu eftersom de säljer ut flera gräsprodukter till upp till 50% rabatt! Toppen att kunna så en gräsmatta när den kostar halva priset nu mot på våren. Passa på!

Vi hade ringt in min mamma för att hjälpa till med sådden så hon gick med en spridarvagn som på ett supersmidigt sätt kastade ut gräsfröna över jorden. När mamma hade fått ut gräsfröna krattade Sebastian lätt över för att mylla fröna lite och sedan var det dags för en ny omgång med gallervälten så att fröna trycks mot jorden.

Gräsfröna såddes i två omgångar, först norr till söder och sedan öst till väst. Allt för att få spridningen så jämn som möjligt.

Gräset vi sådde heter Extra Green och är från Weibulls. Fröna ger en tät och exklusiv gräsmatta som tål det mesta och ger färre klippningar. Dessutom ska de passa särskilt bra för robotgräsklippare, eftersom färre klippningar förlänger robotens livslängd. Gräset gror långsamt men det ger en tät och fin gräsmatta.

Vi hade en extremt bra tajming med sådden för när det sista var klart och Sebastian gått över hela jordytan med gallervälten kom det fint och stilla regn. Tack naturen för nu slapp vi lägga en timme på att vattna. Det är just därför som det är bra att så på hösten eftersom det är fuktigare och regnar oftare så naturen hjälper till med vattningen och risken för uttorkning är som lägst.

Så himla tacksam över att min gulliga mamma kunde komma och hjälpa oss och ta min plats i grässådd-teamet. Själv var jag nämligen sjuk och helt värdelös i att kunna hjälpa till. Men snart är jag nog på benen igen och kan vara aktiv jag också.

Ett sista tips är att spana in Olle Bergs hemsida där han nördar in på allt kring hur du får en perfekt gräsmatta.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.