hus,  Okategoriserade

Transparent solfilm på villafönster

En långledig helg och vi fixar som tusan hemma i huset. Min största storebror Kenneth kom ner från Stockholm för att hjälpa oss sätta solfilm på några av våra fönster och Sebastian jobbar på i tvättstugan tillsammans med Bengt. I helgen ska tvättstugan bli så gott som klar, och vi ska kunna packa upp flyttlådorna med handdukar, sänglinne och tvättsaker. Men tvättstugan får ett eget inlägg senare, nu ska vi prata om solfilm.

Att ha många fönster ger ett fantastiskt ljusinlägg och en härlig känsla i rummet, många fönster mot utsikten över fälten skapar som vackra tavlor mot naturen. Men att ha många fönster mot väderstrecket söder ger också varma rum och risk för blekning av textiler och möbler. Eftersom min bror jobbar med att sätta solfilm blev det ett val för oss, dels för att minska blekningsrisken i fönster vi har i klädkamrarna och för att minska värmen från solen in i sovrummen.

Solfilmen som Kenneth satte är nästintill transparent och heter Sentinel Plus QX 70 och den tar bort mer än 99% av solens UV-strålning och reducerar strax över 60% av värmen. Vi hoppas att den gör sovrummen lite svalare på sommaren, även om inte alla fönster i sovrummen har solfilm utan bara de mot söder. Anledningen till det är att vi vill kunna ha växter i rummen, eftersom solfilmen tar bort UV-strålningen så försvinner också växternas möjlighet till fotosyntes.

Solfilmen monteras på utsidan av fönstret så att värmen inte ens kommer in i fönstret, på bilderna kanske det ser ut som att han monterar på insidan av det men fönstren är vända. Skulle solfilmen monteras på insidan har värmen redan kommit in fönsterglasen så att säga.

Nu ett litet test. Kan ni se vilka rutor på fönstret nedan som har solfilm?

Rätta svaret är båda med himmel och den högra med rapsfält.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.