familjeliv,  trädgård

En förmiddagsfika hos Pia

Bara 25 minuters bilfärd i nordvästlig riktning från vårt hus bor Pia och Micke. Pia har jag skrivit om flera gånger förut och hon har kommit att bli en av mina närmaste vänner. På förmiddagen idag styrde jag och Elsie bilen dit för att frukostfika och gå runt i trädgården.

Huset ligger lite gömt. Dels är det stora häckar vid vägen och dels ligger huset längre in i ett hörn av tomten vilket gör att man måste gå igenom trädgården för att komma fram till huset. Det är oerhört charmigt, och huset passar så bra in där med sin faluröda färg med gröna foder och knutar. Huset, hemmet och trädgården är så himla mycket Pia och Micke för mig. Deras nyfikenhet, sakletande, uppfinningsrikedom och omhändertagande finns överallt och gör platsen till något speciellt.

Vi började med en frukostfika inomhus eftersom värmen inte ännu blivit trivsam utomhus. Pia bjöd på hemmagjorda frallor, surdegsbröd från bageri, croissanter, marmelader, ostar, frukostskivor, grönsakspålägg och te. Jag blev riktigt bortskämd! Det var min andra frukost men det nämnde jag inte innan eftersom jag ville att hon skulle överdriva lite så jag kunde äta massvis. Pia och Micke fick en burk av min maskrosmarmelad och jag tror nog att de kommer göra några burkar själva efter att de smakat den.

Även om Elsie ville ha mycket av min uppmärksamhet just idag så fick vi ändå tid till att prata, diskutera, filosofera och planera. Jag bjöd in mig till fika idag genom att berätta att jag har en tre-års-plan för mig och Pia. Nyfiken som Pia är nappade hon direkt och ville ses snart och det blev idag. Planen diskuterades och kommer börja sättas i verket i sommar, men först har Pia lite hemläxa att göra och jag måste lösgöra en del tid.

Efter att vi druckit upp vårt te tog vi oss ut i trädgården. Jag älskar stentrappan som leder upp till huset och som har blommor efter säsong i sina krukor. Just nu trängdes spännande varianter av penséer i terrakottakrukorna och dörrmattorna var schackmönstrade. Något ”Alice i Underlandet” över det eller hur?

Elsie hjälpte gärna till med vattningen av frösådderna. Dillen behövde vatten och fick det både från kanna och spruta. Elsies byxor fick också en del vatten på sig.

Sommarträdgården börjar vakna till liv, men om ett fåtal veckor kommer alla rosor, klematis, pioner och andra växter stå i blom. Portalen som ni ser på bilden uppe till höger kommer man snart vara tvungen att limboa sig igenom eftersom den kommer bli fylligare och fylligare vilket gör öppningen mindre och framförallt lägre.

Innan vi åkte hemåt hade Elsie hunnit mata statykaninerna med maskros, gungat gunga, lekt i en rutschkana, bokstavligen stått på huvudet i en rabatt, blivit kittlad av syrén samt klättrat upp och ner för entrétrappan några gånger. En riktigt bra förmiddag i både hennes och min bok. Tack Pia!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.