familjeliv,  hus,  Tips

Småbarn och husbygge

Hur smart är det egentligen att ha småbarn och bygga hus? Eller smart och smart, hur lätt är det? Jag inser att många faktorer spelar in, men att göra två så pass stora förändringar som tillför stor stress i ens liv på samma gång är inte optimalt. Samtidigt är det ju när man funderar på att utvidga familjen som man oftast vill flytta till större.

Väldigt många som jag besök under mina år som inredningsfotograf köper hus, bygger hus eller renoverar som mest när de samtidigt har småbarn. Det handlar nog mycket om att visionerna om drömlivet med sin familj innebär ett (vad man själv anser vara) bra boende, som är smidigt och funktionellt för familjen. Bakom det ligger beslut, timmar och slit. För oss som valt att bygga ett nytt hus har det främst handlat om stress kring att göra efterforskningar, prisförslag och fatta bra beslut samtidigt som jag var trött och väldigt gravid.

Dessutom har det inte alltid varit superenkelt att styra upp med barnvakt eller anpassa byggmöten efter en bebis mat- och sovtider. Fokus har helt enkelt varit delat och återigen är vi oerhört tacksamma över att ha kunnat ha Bengt som hjälp oss som oberoende byggexpert under husbygget. Det är det bästa tipset jag kan ge till de som bygger hus: hitta en extremt kompetent person som ni kan rådfråga och som inte tjänar pengar på de beslut du fattar enligt deras råd.

Resultatet har ju blivit ett väldigt fint hus där vi trivs som attans och ett vackert barndomshem till vår minsting här vi planerar att bo resten av livet. Men den där beslutströttheten som alla varnade om innan vi började bygga och som jag helt enkelt inte trodde skulle drabba mig eller oss, sitter tusan kvar även nu ett år efter vi har flyttat in.

Jag känner att mer omfattande beslut kring trädgården och uteplatser är för jobbiga att ta, även om jag alltid innan har haft superlätt för att fatta snabba beslut och hitta lösningar. Därför vilar jag hellre i de små besluten som också behöver fattas och inväntar energin till de större så som poolområde, orangeri, växthus och en större uteplats.

Om jag skulle kunna välja skulle jag valt att bygga hus innan bebis, men det är inte alltid livet riktigt faller sig så. Och helt ärligt så är jag väldigt nöjd med resultat gällande båda delarna.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.