Cici funderar

AI och minimalism

I en värld där allt går mot mer digitaliserande och automatiserande med hjälp av robotar, AI och smarta verktyg – vad gör vi med tiden vi tjänar? Används den smart och ger varje människa mer lycka? Används tiden vi tjänar på att slippa diska, dammsuga och klippa gräs på hälsa och välbefinnande? Den senaste tiden har jag lyssnat och läst en hel del om AI, parallellt med att jag ser många videos på Youtube om minimalistisk livsstil. Två ämnen som delar fler likheter än vad man vid första anblick kanske tror.

AI kan ses som ett potentiellt hyperintelligent verktyg för att hjälp oss människor utveckla teknik och forskning, men också hitta hjälpmedel för att vår vardag och våra liv ska bli lättare och mer bekväma. Underlätta för att vi ska få mer tid, energi och pengar över till annat.

Lite samma slutmål har minimalistisk livstil där tanken är att man äger färre saker och fattar bättre och mer meningsfulla beslut vilket resulterar i att man sparar pengar, tid och energi. Här menar de frälsta minimalisterna att det som sparas ska läggas på mer meningsfulla saker som är viktiga för ens välmående, så som kreativitet och relationer. Om ”att se det stora i det lilla” och att göra det mesta av varje tillfälle genom att minimera distraktioner.

Så även om både AI och minimalistisk livsstil leder till mer tid, energi och pengar kvar i plånboken, så finns det i det moderna samhället ingen strategi kring hur den sparade tiden och energin ska spenderas. Fler timmar vid skärmar konsumerandes innehåll på sociala medier eller realityserier? Kvällar spenderade framför Instagram, TikTok och YouTube för att ”hitta inspiration”? Jag tror inte det är här vi hittar varken kreativitet eller välmående.

När vi går mot att få mer fritid tror jag att vi behöver fokusera mer på vad det är vi mår bra av. Alltså mår bra av på riktigt, bortom njutning av sötsaker. Inspireras av minimalismens fokus kring mindfulness, träffas mer utan skärmar och sätta vårt välmående högre. Låta hälsa, medveten stillhet, kreativitet, lek och rörelse vara det vi fyller vår fritid med. Det är där jag tror vi kommer leva lyckligare i decennier framåt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.