planering,  Planritning,  tomt

Hus i skala 1:1

Ett av våra viktigaste bollplank, Bengt, frågade om vi hade tänkt igenom storleken på vårt hus. Om vi hade upplevt ytorna i verkliga livet, för att på så sätt veta om rummen är i bra storlek och ändamålsenliga för oss. I helgen kom vi på en bra idé för att testa just det.

Avspärrningsband

För att lyckas behövde vi ta en snabbvända till Biltema där allt som behövde inhandlas fanns; avspärrningsband i plast, tältpinnar, och 30 m måttband. Sen var det bara att börja spärra av och bygga vårt hus enligt våra ritningar i skala 1:1. Vädret var extremt bra för just den här sysslan.

Bakom radhuset som vi hyr finns en stor gräsplan där det fanns både tennisbana och basketplan när jag (Cici) var liten. Men det var länge sedan nu, och den plana gräsytan var alldeles ypperlig för vårt uppdrag. Anledningen till att vi inte gjorde det direkt på vår framtida tomt är att den består av björkskog, vilket minst sagt skulle försvåra det för oss. På planen däremot kunde vi med väldigt god marginal sätta upp både under- och övervåning om totalt ca 200 kvm.

Runt gräsplanen är det gångväg som just idag kändes väldigt välbesökt. Många undrade vad tusan vi höll på med, och två damer satte sig på en bänk och iakttog oss under nästan två timmar medan vi mätte och fixade. En kompis och mina (Cicis) föräldrar kom förbi på fika i utrymmet avspärrat för kök, och fick då såklart även en husvisning till sitt te.

Men vi kunde inte bara fotografera det här från marken. Sebastian tog tillfället i akt att träna på sina drönar-skills och samtidigt få en bra vy över planritningen vi hade satt ut.

Vill ni se resultatet nu då? Här nedan ligger vi i sängen i vårt framtida sovrum.

Vi rekommenderar VERKLIGEN alla som ska bygga hus att sätta upp huset i verklig skala så som vi gjorde idag. Efter att ha gått runt i huset och känt på rummen hittade vi minst två ändringar som ska till; en klädkammare är borttagen och kökets skafferi ska bli större.

Follow my blog with Bloglovin

4 Comments

  • Cici

   Superkul och ja, väldigt användbart. Två saker ska ändras som vi nog inte hade tänkt på annars. 🙂

 • Angelica

  Så himla smart!! Det ska bli så kul att följa det här bygget och ert nya liv tillsammans. <3 Men man måste ju fråga, vart ligger tomten?

  • Cici

   Tack Angelica! Ja det visade sig vara en väldigt bra idé! Och kul att du vill följa oss <3 Tomten ligger på landet utanför Mantorp och det tar ungefär 10-15 att skjutsa Adrina med bilen. Innan allt med tomten är helt klart och avstyckningen är avslutad vill jag inte avslöja så mycket mer än så.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.