golv,  inredning,  inspiration

Golv; slipad betong eller träplankor?

Golv är en av 100 000 saker som vi behöver ta beslut om. Det är ett viktigt beslut eftersom det påverkar atmosfären och helheten i hus så mycket. Dessutom är det jobbigare att byta ett golv som känns fel än att måla om en vägg eller ett rum. I alla valen vi gör tycker vi att exteriören ska balanseras och harmoniseras med interiören så mycket som möjligt.

Inspirerande bild på polerat betonggolv från www.policrete.com.au


Från början tänkte vi oss polerat/slipat betonggolv på hela nedervåning. Snyggt, slittåligt, neutralt färgmässigt och enkelt. Det kändes smidigare att polera betongplattan direkt från början, än att göra det om några år när vi flyttat in. Dessutom är det mer kostnadseffektivt med slipning innan huset är inflyttat eftersom det är lättare och går snabbare. Och det kan bli så himla snyggt om det görs och sedan inreds på rätt sätt.

Inspirerande bild på polerat golv i betong från www.policrete.com.au


Men så en lördagsmorgon när vi fortfarande låg nyvakna i sängen, vände jag mig till Sebastian och sa att vi inte kan ha betonggolv längre utan måste ha plankgolv. Jag kom helt plötsligt på hur rummens akustik påverkas av golvet och att vi skulle behöva ha mycket mer textiler än vad jag var sugen på för att dämpa ljud och eko. Stora glaspartier, betonggolv och högt i tak känns som ett dåligt recept för att få ett lugnt och fridfullt hem.

Hemma hos Valerie Aflalo ligger Tarketts trägolv HeritageEk Lime Stone som är behandlat med vitpigmenterad hårdvaxolja. Fotograf: Karl Andersson


Vi diskuterade fram och tillbaka, och fick input från både vänner och familj. Efter att ha vägt nackdelarna mot fördelarna med betonggolv har vi kommit fram till att vi till största del kommer satsa på ett plankgolv. Men vi har inte räknat bort betonggolv helt; Vi planerar att ha det i hallen, tvättstugan och nedervåningens badrum.

Vackert ekgolv från www.junckers.se

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.