balkong,  hus,  inspiration

Bästa balkongen?

Inspiration från Panduro.

Nå? Vad är då ”den bästa balkongen”? Jag inser att det kommer finnas många olika åsikter om den saken, och att det spelar stor roll hur och vart man bor. I en lägenhet eller våning är såklart balkong i ett bra väderstreck det bästa. Men bor man i ett hus på landet känns det inte lika självklart. Så vad väljer vi?

En balkong kan inredas som ett extrarum om våren och sommaren, men är det ett självklart val? Några som sett våra ritningar på huset har frågat oss om vi inte ska ha en stor balkong på baksidan mot söder. Men bara tanken på en stor balkong får det att krypa i mig. Det handlar inte om höjdrädsla utan mer om ansvar tror jag. För om vi skulle skaffa oss en stor balkong skulle den behöva inredas och göras mysig, annars skulle vi aldrig vara där. Samtidigt skulle vi nog aldrig vara där ändå eftersom vi kommer ha både en stor altan och ett orangeriet, vilka båda är i anslutning till köket. Med andra ord skulle det bli som ett rum vi aldrig använder men måste ta hand om, och betala för.

Mysiga balkonger och inspiration är ju internet och instagram fullt av. Balkonger med grönska och odling, vackra rottingmöbler, ljusslingor och mjuka textiler. Jag har också sett flertalet lyckade exempel när jag fotograferat både lägenheter och våningar. Men när det kommer till hus? Hus med balkong? Nja, där är det mest ett dåligt samvete som används till att vädra kläder, sängkläder och mattor. Vår lösning blir en fransk balkong. Då kan vi vädra ordentligt med slipper inreda. Vi kan istället lägga all krut på orangeriet, altanen, trädgården och kanske skapa flera ombonade hörnor på tomten.

Fransk balkong inredd med blommor. Foto: Sue Smith

Nedan ser ni en ritning på hur vi tänker att östra kortsidan på huset ska se ut, dock är det en äldre version. Huset kommer bli bredare och verandan ser inte ut som in ritad här, men grundlayouten är likadan.

Genom den franska balkongen får vi in morgonsol till vårt sovrum, och kan lätt vädra både rummet och täcken. Tänker mig att jag stiger upp ur sängen, öppnar balkongen och låter solens strålar som silas genom björkkronorna hälsa mig godmorgon. Gud vad jag längtar!

Franska balkongen på vårt hus ligger i öster. Där kan vi vädra vårt sovrum i ljuvlig morgonsol.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.