hus,  markarbete

Grunden är lagd och gjuten

Gjutning av grunden till hus och garage kan vi nu checka av, för igår kom fyra stora lass med betong som sprutades ut i de armerade grunderna. Vi var på plats hela familjen tillsammans med Cicis pappa, bygginspektör Bengt, gudsonen Ludwig och Ludwigs pappa. Man kan säga att det var som ett förspelning till själva huvudakten som sker på tisdag när huset kommer. Håll tummarna för oss att det är uppehåll och vindstilla då.

Vi hade fått information om att gjutningen skulle börja kl 14.00 igår och jag tänkte att hantverkare alltid är mer sena än tidiga. Där hade jag dock fel och de hade startat redan strax efter 13, så vi kom när grunden till garaget precis var klar och de skulle börja med huset. Men det gjorde ingenting eftersom det fortfarande fanns mycket att båda fotografera och filma. Det kommer vara ett väldigt väldokumenterat husprojekt, och igår var genrep med foto och film inför tisdagen. Våra hjälpmedel? Drönare, time lapske-kamera i ett träd och mina två stora kameror.

Allting gick bra och flöt på smidigt (enligt mig som icke-proffs). Det enda var att de inte kunde gjuta vår farstu och det berodde på att den inte var armerad som jag uppfattade det, så den får gjutas vid ett annat tillfälle.

Även om vi har totalentreprenad så är det små grejer som ska lösas lite nu och då. Igår behövde vi ringa vår projektledare Emil för att höra om det stod något i avtalet om huset skulle glättas eller inte. Garaget glättades givetvis och det slutade i att huset blev glättat också. Vet ni inte vad glättning är? Det visste inte jag heller tills igår. Det innebär att de går över betongplattan med en maskin som jämnar till ytan och gör den både hårdare och planare.

Det var fyra män som krigade på i solen och värmen igår. På bilden ovan ser ni de tre som var från Örebro som fokuserade på betongen, medan det var en kille från Linköping som körde masten. Kul att se hur proffsigt de samspelade för att fylla upp, mäta av och jämna till i gjutningsmallarna. Allt med stor publik dessutom, eftersom några vänner från Örebro anslöt för att säga hej och kika på gjutningen.

Är ni sugna på att se hur gjutningen såg ut från time lapse-kameran?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.