utflykt

Östgötadagarna – Tre härliga stopp

För oss östgötar är det roliga dagar den här helgen, för det är nämligen Östgötadagarna. Första helgen i september har många verksamheter på östgötska landsbygden öppet för besökare och man hittar gårdsbutiker, hembygdsgårdar, matproducenter, gallerier, bondgårdar och hantverkare.

Vi gjorde en spontan utflykt som bestämdes när Elsie sov sin lunchlur och besökte några av våra närmaste ställen efter lunch. Vad vi trodde skulle vara en kort liten utflykt resulterade i att vi besökte tre olika ställen och var borta i fyra timmar.

Och även om vi bara hann med tre besök på eftermiddagen så kan ni se på kartan ovan att det fanns massvis att välja på!

Hermelins grönsaker

Första stoppet blev hos Hermelins grönsaker utanför Skänninge. Här har vi varit många gånger tidigare och man älskar ju hela konceptet: ekologiska grönsaker, självplock av blommor, försäljning av lunchalternativ så som soppa, grillad smörgås och korv. Sen gillar vi ju familjen Hermelins också.

Vi kom dit först strax efter ett och då var det många besökare men inte sådär extremt som det har varit vissa andra gånger. Nu går det förvisso inte så mycket om det är många besökare eftersom det är stora ytor att röra sig på, och odlingsraderna är många.

Vi satte våra korgar på en kärra tillsammans med Elsie och stampade iväg mot vårt första sikte som var kål av olika slag.

Bland grönkålen höll Elsie nästan på att försvinna eftesom de precis var i hennes längd. Nöjd var hon över att kunna hjälpa till att plocka fina kålblad och ge till pappa.

Underligt att tänka sig in i hur världen ser ut när man är strax över 80 cm lång.

I självplocket lyckades vi få ihop ett vitkålshuvud, lila broccoli, grönkål, svartkål, bladpersilja, purjolök och en generös bukett av blommor i varma toner (zinnia, dahlior, rosenskära och så den där längsta som jag inte kommer ihåg namnet på). Tänk att hela den här korgens innehåll betalade vi bara 120 kr för! Om jag måste tillbaka imorgon? JAPP!

Stig in hos Pia

När vi ändå var nära Skänninge hos Hermelins var det en kort sväng till våra vänner Pia och Micke. Det var faktiskt Sebastian som inte kände sig klar med utflykten och så vi hamnade hos Stig in hos Pia efter att jag kollat upp så att Pia hade öppet.

Här fikade vi på mumsiga kakor, drack te/kaffe och vandrade runt och kikade på Pias dahlior som blommade. Elsie blev också bortskämd med en bil som hon ville ha i Pias butik och det är klart att hennes föräldrar inte kan säga. Hos Pia kan du hitta kläder från Cissi&Selma samt leksaker och annat smått och gott, trädgården är också värd att spatsera runt i.

Gårdsmejeriet i Löt

Nu började vi åka hemåt och inte långt från oss ligger gårdsmejeriet i Löt. Även om det bara är några ynka kilometer ifrån oss så var det länge sedan jag var där, och för Sebastian var det första gången idag.

Är det något vi gillar i vår familj så är det ost, gissa då om vi njöt när vi handlade olika sorters getost och fick smaka på desto fler. Jag tror vi alla tre smakade på runt åtta ostar, och det var fyra som fick följa med hem.

Kul var också att få kika på getterna som stångades.

Men de flesta getterna var lugna och nyfikna.

Äntligen fick Elsie se en get på riktigt och förvirras över att de låter väldigt likt lamm.

En välfylld påse med ost fick följa med hem till kylskåpet.

I Löt fanns det även andra utställare blanda annat en som sålde vackra lammskinn, en som sålde viltkött och en annan som stod och lagade viltburgare för den som var hungrig.

Vi fick en så fantastiskt fin och rolig eftermiddag. Imorgon ska vi ut igen!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.