markarbete,  tomt

Planering av markarbete

Vilken lycka det är att ha vänner som kan allt om skog och mark! Idag har Morgan åkt hela vägen från Närke för att vara kolla på tomten tillsammans med mig (Sebastian) i duggregnet. Vi har kikat på markförhållanden samt alternativ för avverkning av träden som ska bort, och pratat om allt från björkkubik till markbäddar för avlopp.

I förmiddags sladdade Morgan och hans hund Gullan in på vår parkering med sin stora pickup. Vi började dagen med en kaffe som vi alltid gör oavsett om vi ska jaga, bygga nått eller bara snacka skit. Morgan kan allt om skog, grävning, gjuta saker och mycket mer. Med andra ord är han en bra vän att ha när man precis köpt tomt och ska bygga hus. Innan kopparna var urdruckna och det bar iväg till björkdungen visade jag husritningarna och grovskissen på tomtens utformning.

Vår plan är att vi ska spara en del av de fina björkarna som finns på tomten idag, men några måste bort för att vi ska kunna resa huset och ha kvällssol längre. Björkar behöver ha det ganska luftigt uppe bland kronorna för att få tillräckligt med ljus och bli starka, så gallringen kommer göra det bättre för de kvarvarande träden.

Morgan hjälpte till att uppskatta virkesvolym av björken och berättade hur vi enklast skulle ta ner träden och ta upp stubbar/rötter. Han kom också med goda råd kring placering av markbädd för avlopp för att göra det så smidigt som möjligt att tömma för en slambil.

En sista sak på ”att-prata-med-Morgan-om-listan” var gråvattentank. Vi skulle nämligen vilja ta tillvara på vårt regnvatten och använda det till bevattning. Möjligheten att skörda regnvatten är en resurs som ofta förbises, men vi hoppas kunna lösa det på ett bra sätt.

Vad kom vi då fram till?
Morgan trodde att han och jag skulle kunna röja bort all sly på bara en dag, och då lättare se vilka träd som ska tas ner. Efter att vi röjt bort sly ska vi markera ut de träd som behöver tas ned. Därefter blir det att antingen leja bort sågandet av träd, eller att göra det själva och sälja björkved.

Målet med att gallra och rensa på tomten är att få en bra förutsättning för husbyggnationen, men också att ge möjlighet för starka och friska träd på tomten som kan utgöra en vacker liten björkpark.

2 Comments

  • Karoleen

    Maken hjälper er gärna med nedsågningen av träd, han både klättrar och fäller träd från mark om det behövs! Han finns som Eckes Trädtjänst på FB och Insta! Hör av er så löser han det mesta ???

    • Cecilia Möller

      Vilken bra idé! Tack snälla! Vi kommer nog försöka ta ned med hjälp av vår vän, men alltid bra med en backup-plan.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.