FTX-ventilation

Placering av FTX-ventilation

Gårdagens utflykt i husbyggar-tema blev ett besök hos min (Cicis) bästa väns pappa Bengt för att prata ventilation och kika på hans verkstad. Bengt har snabbt blivit en del av vårt team efter att min bästis påpekade att hennes pappa arbetat med VVS och huskonstruktion i hela sitt yrkesverksamma liv. Vill ni läsa mer om honom och hans bakgrund kan ni göra det på sidan ”Vårt team”.

Bengt hjälper oss med expertis inom VVS och det vi har pratat mest om är ventilation. Vi väljer FTX-ventilation som är ett fläktstyrt till- och frånluftsystem, tillsammans med bergvärme för uppvärmning av huset. Alternativet hade kunnat vara frånluftsvärmepump med F-ventilation, men även om FTX och bergvärme är dyrare så är det en lösning med betydligt bättre värme/driftsekonomi men framför allt en lösning som ger ett mycket bättre inomhusklimat utan drag o kallras samt en kontrollerad omsättning av luften i husets alla rum.  Så det kommer löna sig i längden. Dessutom ger FTX  filtrerad luft utan damm och pollen.

FTX-system med till-, frånluft och värmeåtervinning för villor Värmeåtervinningsaggregat här placerat på vind. 

Diskussionen vi har haft har inte varit om just valet av ventilationssystem, utan mer kring placering av aggregat och var vi ska dra alla kanaler. Vanligtvis är FTX-aggregatet i villor placerat på vinden. Därifrån dras kanalerna till övervåningen från vinden och sedan ner till undervåningen i ventilationsschakt. Med andra ord har man tilluftsdon i taket på båda våningsplanen.

Bengts förslag är istället att sätta aggregatet i tvättstugan och dra alla kanaler under mellanbjälklaget. Det skulle innebära att vi höjer huset ungefär 20 cm och pendlar ner undervåningens tak för att på så sätt skapa ett utrymme för kanalerna. Då får vi tilluftsdon i taket på undervåningen och i golvet på övervåningen.

Närbild tagen i Bengts verkstad.

Det finns såklart för- och nackdelar med båda alternativen. Här är en liten sammanställning som förklarar varför vi ens funderar på en annan lösning än den som husföretaget föreslår:

FTX i tvättstuga och kanaler i/under mellanbjälklaget
+ Lättare att komma åt aggregatet för tillsyn/service.
+ Besparing i material som behövs för att dra kanalerna.
+ Slipper isolering av kanaler eftersom de är inom klimatspärren.
+ Gott om utrymme för andra installationer så som el/nätverk, centraldammsugare, avlopp, värme/vattenrör mm.
+ Kortare kanaler ger lägre tryckuppsättning, lägre ljudnivå och lägre driftskostnader.
+ Utan ventilationsschakt får man större BOA på övervåningen.
Golvdon för tilluft till övervåningen är nästan 10 gånger så dyra som takdon.
Aggregatet i tvättstugan tar upp plats.
Att höja huset medför en extrakostnad.

Metallsvarv i Bengts verkstad.

Just nu väntar vi på offert för att kunna jämföra kostnaderna mellan de två monteringsförslagen. Självklart vill vi ha det bästa alternativet, men det ska också ställas mot vår budget. Vi får ett riktigt bra och energismart inomhusklimat med FTX-ventilationen oavsett var det placeras.

Tips från Bengt: För att få en så tyst ventilation som möjligt kan man välja ett lite överdimensionerat aggregat till huset. Då behöver det inte gå på högvarv och blir på så sätt tystare.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.