markarbete,  tomt

Tomtbesök av Geo-Gösta

Både husföretaget vi ska använda och vår egna bygginspektör Bengt har tryckt på att vi ska boka in en geoteknisk undersökning. Det är även något vi måste göra för att kunna välja rätt typ av avloppslösning och få ett godkänt från miljökontoret. Med andra ord så kan vi inte slippa undan den utgiften. Tur att vi hittat legenden Geo-Gösta.

Den geotekniska undersökning görs för att fastställa jord-, berg- och grundvattenförhållanden. Det är med andra ord för att få underlag för val av metod när det gäller tekniska lösningar på exempelvis grundläggning och förstärkning. SGU har kartor över jordarterna i Sverige men tittar bara på jordarten som finns överst och ungefär en halvmeter ner i marken. För att veta mer precist om vad som händer djupare behövs en analys.

Bengt och Birger ser ut mot vår framtida södervy över Östgötaslätten.

Vi började med att höra av oss till Tekniska Verken, men de hade en alldeles för lång väntetid för att kunna komma ut och göra en geoteknisk undersökning. De tipsade om ett annat företag som jag ringde direkt, de skickade i sin tur en offert på arbetet som var nästan dubbelt så dyr mot vad vi hade tänkt oss. De räknade nämligen med att det skulle behöva borras, och att få ut en borr kostar runt 28 000 kr per dag. Tur då att vi inte har superbrådis utan kan kika på andra alternativ. Jag ringde ett annat företag som berättade om deras konsult; legenden Geo-Gösta.

Nu kanske inte Gösta själv skulle kalla sig varken legend eller Geo-Gösta, men han fick epitet ”legend” av både Bengt och tjejen på företaget som jag pratade med. Så nu är han legenden Geo-Gösta för oss. Gösta har jobbat med geotekniska undersökningar på ett eller annat sätt i 50 år, och kan området där vi ska bygga väldigt bra. Vi bestämde att han skulle komma ut och kolla på tomten för att därefter bestämma vad som behövs göras för undersökning.

Gösta, Bengt och Birger i diskussioner om jordarter.

Jag mötte upp Gösta tillsammans med vår bygginspektör Bengt och Birger som vi köper tomten av. Tre energifyllda och verksamma pensionärer, och så jag. Efter rundvandring och diskussioner om jordarter, grundvatten och berg kom vi fram till att det borde räcka med att gräva tre provgropar med vardera tre meters djup; en nordväst om framtida husknut, en sydöst om framtida husknut och en tredje vid plats för framtida avlopp. Gösta kommer vara på plats vid grävning för okulär bedömning, och det borde räcka för att vi ska ha en bra grund att stå på när det ska bestämmas hur grunden av huset ska göras.

Nu ska vi bara invänta en offert på hela kalaset och hoppas att den är billigare än den första vi fick.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.