tomt

Mäta ut huset med nybyggnationskarta och måttband

Inför geotekniska undersökningen om två veckor behöver vi veta var huset ska stå på tomten, eftersom provgropar ska grävas utifrån husets hörn. Ett jobb som har väckt lite frustration men också gjort att vi ser huset med gårdsbilden mycket tydligare framför oss. Ett litet tips till andra som också ska placera ut sitt hus på en naturtomt/skog är att rensa bort sly innan, så ni slipper leka djungel i jakten på raka linjer.

Vi vill placera huset så att det finns tillräckligt med utrymme på framsidan för en stor grusad uppfart med en ordentlig rundel, och på baksidan vill vi kunna ha en rejäl altan med pool. Så vi började helt enkelt med att skissa och räkna på hur mycket utrymme som behövs framför och bakom huset för den gårdsbild vi tänker oss (Sebastian räknade och jag vilade med magen på soffan). För att veta vad som är rimliga mått till framsidan åkte vi till ett par goda vänner och mätte deras uppfart som vi tycker har en bra storlek. Slutsatsen blev att vi på framsidan behöver minst 20 meter, och likaså för baksidan. Med andra ord minst ca 50 meter lodrätt norr till söder där vi placerar huset.

Med måttband, kompass, karta, linjal, yxa, stolpar och avspärrningsband åkte vi tillsammans med pappa Möller ut till tomten för att markera huset. Strategin för att hitta rätt placering på tomten utifrån nybyggnationskartan var att använda punkter/stolpar från Lantmäteriets mätning att utgå ifrån. Genom att använda två stolpar vid tomtgränsen kunde vi ta ut husets södra hörn. Sedan mätte vi ut de norra hörnen utifrån de södra lodrätt uppåt och diagonalt. En differens på någon decimeter spelar heller inte så stor roll, men i slutänden blev det ganska så exakt ändå. Garaget nordväst om huset mätte och markerade vi också upp.

Nu har vi gjort det vi måste göra innan provgroparna ska grävas och geoteknikern kommer. Allt detta behövs göras innan vi kan bestämma och ansöka om avlopp till Miljönämnden, och det behöver vi få ett godkännande på innan vi kan ansöka om bygglov. Det är så mycket mer att tänka på och ansöka om än vad jag trodde från början.

Nu när avspärrningsbanden kommit upp och placeringen är gjord blev det mycket lättare att se huset på tomten. Det kommer bli så galet fint med vårt trähus där i björkdungen med utsikt över slätten!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.