Recept

Maskrosmarmelad som blivit en favorit

Jag har nästan blivit beroende av maskrosmarmelad, något jag inte trodde kunde hända men då hade jag å andra sidan inte smakat på just den marmeladen innan. Det är något ljuvligt med den milda citrussmaken som möter det blommiga från maskrosen och blir ett perfekt komplement till en smörgås med gräddost.

Jag minns inte hos vem jag läste om det men det var något inlägg eller en story på instagram där någon hade gjort just maskrosmarmelad. Vilket ypperligt sätt att ta tillvara på något som normalt anses vara ogräs, och något som jag dessutom finns på ett bra ställe i början av vår grusväg. För ska du göra något med maskrosor vill du inte att de växer för nära en väg där de smutsas ner av avgaser, och inte heller växa där hundar brukar gå och kissa.

Min lilla hjälpreda Elsies har följt med båda gångerna som vi gått till det lilla fältet med maskrosor för att plocka. Första gången hjälpte hon till med att plocka två blommor, andra gången satt hon och iakttog mig från vagnen. Vid närmare eftertanke kan vi nog stryka det där med att hon var en hjälpreda, hon var mer ett sällskap än hjälp.

Blommorna plockade vi bara ”huvudet” på och lade ner i ett spillkum som sedan fick stå på farstukvisten i några timmar så att eventuella kryp och rapsbaggar hade en ärlig chans att hitta ett nytt ställe att vara på. Därefter tog jag in maskrosorna och satte igång med marmeladen som är superenkel och snabb att göra.

Maskrosmarmelad

ca 7 dl färdig marmelad

Du behöver:
5 dl (ca 70 st) kronblad från maskrosor
5 dl vatten
5 dl syltsocker
ca 1,5 msk citronsaft (smaka dig fram till den citrusintensitet du vill ha)

Så här gör du:
1. Plocka loss de gula kronbladen från maskrosorna och packa de lätt till en mängd om 5 dl. Får du med gröna delar från blommorna kan marmeladen bli besk och det vill vi undvika.
2. Ha i kronbladen, vatten, syltsocker och citronsaft i en kastrull och låt koka upp.
3. Koka i drygt 10 minuter och skumma av.
4. Häll upp marmeladen i rengjorda och steriliserade glasburkar.
5. Låt svalna i rumstemperatur och förvara sedan svalt och mörkt. Jag förvarar våra burkar i kylskåpet.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.