markarbete

Sebastians liv förkortades med 5 år – Markarbete och rördragningar

Det har hänt en del på tomten även om det fortfarande är en del kvar att fixa med innan gjutningen av plattorna som förväntas hända v 29. För att se till att rördragningen blir som vi önskar var vi ute och kikade tillsammans med vår favorit Bengt (vår egna byggnadsinspektör och dagliga kontrollant) under shacktningen förra veckan. Bengt gick igenom vilka rör som var till vad med oss, och kontrollerade så att extrarören vi önskade fanns på plats. Tyvärr upptäckte vi där och då att några saker var tvungna att åtgärdas.

En av de saker vi var tvungna att åtgärda har med avloppet att göra. Avloppsanläggningen som vi ska ha kommer ligga en bit ifrån huset och grundvattennivån ligger på 1,5 m djup vilket gör att avloppsrören behöver komma ut ur huset på ca 70-80cm djup. Normalt är att man tar ut rören där det är tjälfritt på ca 1,2 m djup i vårt geografiska område, dock har vi en mark som består av nästan enbart sand och tjälen kommer inte vara ett problem för oss. Det här är något som konstaterades vid den geotekniska undersökningen, och som stod på en ritning i det dokumentet men som inte hade förmedlats till markentreprenaden. Avloppet från huset kunde mannen som kommer gräva och gör vårt avlopp korrigera för genom att gå närmare huset och ta röret tidigare så att säga, men vid garaget kom röret ut för djupt. Dessutom upptäckte Bengt att avloppet i garaget låg 5 cm djupare än det i huset vilket skulle göra att avloppsvattnet från huset rann till garaget. Hur tusan löser vi då detta?

Tack och lov för proffs på plats! Morgonen efter vi hade upptäckt detta möttes Sebastian, Bengt, grävarna och vår projektledare Emil upp för att titta på problemet och hitta en lösning. När det konstaterades att det var tokigt kunde grävaren gräva om och höja upp avloppet i garaget så att det kommer ut på en bättre höjd vilket gör att vi kan få till den typen av avloppslösning som vi vill ha. Allt dokumenterades noga, och Bengt tyckte att grävarna var riktigt duktiga. De korrigerade även så att extraröret vi har till framtida pool låg omlott på det sättet som Bengt föredrog.

En annan sak som korrigerades veckan innan var färdig golvhöjd, ett fel som grävaren upptäckte. På ritningen som markentreprenad hade fått stod det nämligen en golvhöjd som var längre än marken runtomkring. Hade grävaren inte upptäckt detta så hade vi fått gräva ur tomten eftersom vi inte kan ha ett hus som byggs under marken. Ett jobbigt problem kan tyckas, men det löste sig enkelt genom att det lades på mer singel för att höja huset 20 cm. Innan Sebastian fick berättat för sig att lösningen var så pass enkel fick han nästan en hjärtinfarkt. ”Mitt liv förkortades med typ fem år från det att jag hörde att huset var för lågt tills dess att jag 30 min senare fick höra lösningen.”

Nästa vecka ska vi besöka husfabriken och titta på när de snickrar ihop vårt hus. Ett blogginlägg att se fram mot eller hur?

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.