trädgård

Från födelsedagsnarcisser till en stubbe

Det gick från en start med narcisser till en helg med stubbjakt, allt med min vän och trädgårdsexpert Pia (mer om henne hittar ni på vår team-sida). Startskotten var den där frukosten jag bjöd in henne på i onsdags. Med en bebis är det helt enkelt lättare att umgås hemma hos sig själv, och på förmiddagen när Elsie är som gladast.

Pia kom till mig ungefär samtidigt som Elsie borde sova sin förmiddagslur vid 8.30. En perfekt tid för Pia också som gärna ville äta en lyxig frukost innan hon skulle vidare till jobbet vid lunch. Jag bjöd på croissanter rykande varma från ugnen, bröd, kokta ägg, Morbier, gräddost, marmelad, vindruvor, te, kaffe och juice. En rejäl frukost med andra ord.

Jag trodde det bara var en stund för att bara umgås, men Pia tog även tillfället i akt till att fira att jag och Sebastian har fyllt år. Vi fick en vacker trädgårdsbukett (den som syns på bordet på första bilden i det här inlägget), något kilo broccoli odlad på fältet bredvid Pias tomt, spetskål, tre goda ostar, och fem olika sorters narcisser till vår framtida trädgård.

Narcisser är något som Pia och jag pratade om på en fika i våras, och där och då bestämde vi att vi skulle satsa mer på narcisser som vårblommor. Vi gick till och med så långt att vi startade en klubb (självklart heter den Narcissisterna) och började prata om att samla på vårlökarna. Hur passande var då inte hennes present med ett startbidrag till min samling?

Det var sorterna Ice King, White Lion, Orangery, Pink Charm och Recurvus som Pia hade valt ut särskilt för att hon vet att jag gillar mer milda färger. Jag började direkt visualisera hur fint det skulle vara med narcisser som dyker upp här och var nära stammarna i det som vi kallar ”Björksalen”. I mitt huvud var det bara att plantera ner lökarna och se fram mot blomningen till våren.

Så vi sågs idag igen men med addering av Pias man Micke. Väl på tomten konstaterade vi alla att det var alldeles för mycket sly i Björksalen för att det skulle fungera att plantera ner lökarna nu. Innan vi har jämnat till och rensat upp mer får de således leva i kruka. Men besöket var inte förgäves.

När vi gick runt på tomten och tittade både på trädgård och hus hittade Pia en stubbe. Jo, det finns en hel del stubbar att hitta på vår tomt men hon tyckte det var något särskilt med just den här. ”Den är oerhört snygg!” Självklart sa jag till Pia att hon fick ta med sig den hem om hon ville, och det ville hon såklart. Tydligen skulle den passa perfekt i hennes ”Victorian Stumpery Garden” (ett uttryck värt att googla på om ni vill se bildexempel på vad det är). Först var hon dock tvungen att övertyga sin man om att stubben fick plats i bilen som redan var fylld av andra växter.

Det tog inte mer än kanske fem minuter innan Micke var övertygad och de baxade stubben till och in i bilen. När det gäller trädgård blir det oftast precis som Pia vill. Utflykten och planteringsplanerna blev kanske inte som tänkt, men vi blev i alla fall av med en stubbe.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.