belysning

Fasadbelysning och en lysande upptäckt

Skiss på hur två vägglampor från Nordlux kan se ut på fasaden i söder. Med inmålat ljus nedåt mot fasaden.

Val, val, och ytterligare några val. Den här veckan har vi valt fasadbelysning för att kunna beställa så att allt finns hemma när elektrikerna slutför det sista på utsidan. Våra val kan sammanfattas i två lampor: en typ av vägglampa som kommer vara på huset och garaget där det är dörrar, och en typ på varsin sida om entrédörrarna. I samråd med estetiska rådet googlade vi loss på fredagskvällen med kreditkortet i andra handen. Utebelysning skulle hittas och vi skulle inte gå och lägga oss förrän det var klart.

Baserat på känsla och iakttagelse så verkar det mest populära just nu gällande fasadbelysning vara vägglampor som liksom lyser både uppåt och nedåt så att belysningen på kvällen ser ut som timglas eller pelare. En stil som vi inte riktigt tycker passar vårt hus, och vi behöver inte heller något som lyser för att förlänga höjden av huset. Så vi letade istället upp lampor med en mjukare halvmåneform som lyser milt nedåt. Den kurvade formen bryter av stilen på vårt hus som redan har så många linjer och mycket kantighet.

Valet till väggbelysningen blev vägglampor från Nordlux i svart. Först hittade jag den lampan på en sida där de kostade 533 kr/st, men efter lite letande hittade jag exakt samma lampa men med ett annat namn (dock samma varumärke) på Jem&Fix. Där var de betydligt billigare med priset 179 kr/st. Perfekt med 67% rabatt!

Vägglampa från Nordlux hittade på Jem&Fix, stallampa till entrédörrarna från Kulturlampan.se.

Lamporna vi vill ha till entrédörrarna är en lite dyrare historia, stallamporna Ingarö från Kulturlampan.se. En på var sida om dörrarna i höjd med översta spröjsen på fönstren, dvs drygt 2 meter upp. Stallamporna vi har valt är i en rakare stil men som ändå har en mjuk kurva som kommer passa in läckert till huset. Huset är ju på något sätt en flört med det modernt lantliga samtidigt som det påminner i form och färg om ett kulturarvs hus, klassiska stallampor kommer ta för sig fint. I trädgården planerar vi att ta upp stilen på vår belysning igen med stallampor på stolpe.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.