markarbete,  tomt

Vårt enskilda avlopp, rent skitsnack!

Jag skrev med en följare på instagram om att man får så konstiga intressen när man bygger hus, så som avloppslösningar och ventilationssystem. Det är för att man behöver ha lite koll på alla delarna i byggprocessen eftersom det oftast landar i att det är vi som husbyggare som ska fatta beslut för vilken lösning vi tror är bäst. Och har man inte kunskapen eller tiden behöver man ha tillförlitliga personer som kan hjälpa till att fatta besluten (har jag tjatat tillräckligt om Bengt i tidigare inlägg?). Det här långa introt leder mig onekligen in på vårt avlopp som nu är färdigt och klart.

Eftersom vi bygger på landet har vi inte möjlighet att koppla på oss på det kommunala vattnet eller avloppet, utan behöver borra för vatten och gräva ett enkilt avlopp. Under de här veckorna har vi haft installationsveckor med el och VVS så det har passat bra för oss att simultant gräva avloppet och gräva fram el och fiber till huset.

I den geotekniska undersökningen som vi lät Geo-Gösta göra fick vi en utförlig redovisning av vilken typ av avlopp och avloppslösning han tyckte vi skulle ha. Eftersom vi har ett högt liggande grundvatten på 1,5m under mark behöver vi bland annat ha en lösning med en upphöjd infiltrationsbädd. Men vi styckade av tomten på ett sätt så att den bädden kan vara där den inte stör utsikt eller trädgård överhuvudtaget.

Ovan ser ni skissen på vårt avlopp som rekommenderas efter geotekniska undersökningen. Vi var dock tvungna att sätta trekammarbrunnen närmare huset eftersom avloppsröret som kommer ut ur huset sattes lite för djupt av de som gjorde grunden. Eftersom avloppsröret behöver en viss lutning skulle det betyda att trekammarbrunnen hamnade väldigt djupt om vi inte flyttade den närmare och det skulle bli komplicerat med grundvattennivån. Efter trekammarbrunnen har vi en pump som pumpar avloppsvattnet vidare till vår infiltrationsbädd.

Grävningen och installationen av avloppet gick utmärkt, men självklart fanns det ett kritiskt moment. Eftersom grundvattnet ligger så pass högt som det gör, var de tvungna att gräva ut nedanför den gränsen för att placera trekammarbrunnen i rätt nivå. Bara sekunder efter att de har placerat ner brunnen kollapsar gropen, men då är redan brunnen placerad på plats. Hade gropen kollapsat innan hade de fått lyfta ut brunnen och gräva igen och försöka placera innan nästa kollaps. Skönt att allt gick smidigt den här gången.

Nog med skitsnack, avloppet är klart!

Som min väninna sa ”ett steg närmare inflyttning” och jag svarade ”och ytterligare en dyr faktura”.

Om vårt avlopp stod det i geotekniska rapporten: ”Med föreliggande undersökningsresultat med en högt liggande grundvattennivå 1,5 m under mark krävs efter slamavskiljning att pumpning sker till en upplyft infiltrationsbädd där nedbrytning av närsalter som fosfor, kväve etc kan ske i en aeorob syrerik miljö ovan grundvattennivån. Från slamavskiljare, pumpbrunn skall avluftning anordnas. Pumpbrunn förses med nivåreglering och larm för hög nivå. Pumpning till fördelningsbrunn med skibord för jämn fördelning och spridning till respektive spridningsledning till infiltrationsbäddens spridningslager.”

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.