uppvärmning

Borrning av bergvärme

I torsdags var det dags att påbörja borrningarna på tomten. Japp, jag skriver i plural eftersom det dels ska borras för bergvärme men också för vatten. Planen var bergvärmeborrning på torsdagen och brunnsborrning för dricksvatten på fredagen men jag antar att ni redan nu kan gissa att det inte blev som planerat?

På fredagsmorgonen åkte jag ut med kameran för att se på och dokumentera när de borrade för vattnet. Väl vid huset såg jag att de stod vid utsatt plats för bergvärmen och borrade, inte där vattnet skulle borras. Jag pratade med borrkillarna som förklarade att det inte riktigt hade gått som planerat på torsdagen. Borrklingan (bilden längst ner till vänster i inlägget) hade gått sönder på 190 m djup, så de fick avbryta allt och fixa med borret. Inte så konstigt då om de fick fortsätta med bergvärmeborrningen på fredagen.

Bergvärmen ingår i priset som vi köper huset för hos husföretaget men givetvis bara till ett viss djup, 6 meter foderrör och 160 meter aktivt borrhål står det i avtalet. Foderröret används från marknivå ner till berget och 2-3 meter in i berget. Så för oss där de stötte på berg på 27 meters djup blir det 30 meter foderrör och där får vi stå för kostnaden av 24 meter. Dessutom ska vi ha ett djupare aktivt borrhål på 230 meter, och får alltså där stå för kostnaden av 70 meter extra. Puh, att skaffa bergvärme är inte gratis men jag fokuserar på att vi får en väldigt energieffektiv uppvärmning av hela huset via golvvärmen på både över- och undervåning.

Nu ska vi se om det kan trollas fram en värmepump åt oss av NIBE. Vi har dock en fått en reservplan på grund av deras pumpförseningar. Om vår modell inte kommer så finns det en pump av en tidigare modell som är reserverad åt oss.

Jag frågade Sebastian om han ville tillägga något i inlägget:
”Jag har inte så mycket att skriva mer än att jag är så extremt fascinerad över hur djupt 230 meter är. Jag kan inte riktigt greppa det.”
Som ni förstår är det nog tur att jag är den som ansvarar för texter här.
”Jag kommer med mycket bra emellanåt, det hittar sig bara inte in i bloggen.”

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.