familjeliv,  resa

Guide: Uppleva London med tonåringar

Vi, tre tonårstjejer och två mammor, hade planerat den här London-resan i några månader. Det skapades excelfiler med listor på saker att göra, boendealternativ, transporter och prisjämförelser. Tanken om resan väcktes när vi började prata om att åka till Harry Potter studios eftersom våra tjejer alla gillar filmerna och böckerna. Det hela resulterade i en långhelg i Storbritanniens huvudstad där vi hade effektiva 3,5 dagar som fylldes med aktiviteter. Vi mammor vågade inte kolla kontot förrän vi var på väg hem.

När två kvinnor som är vana att agera reseledare ska göra sin första resa tillsammans är det ganska givet att det blir ett händelserikt schema. Vi ville såklart utnyttja tiden vi hade för att visa våra döttrar London, en stad jag besökt många gånger och en stad som Lydia (den andra mamman) bott i en gång i tiden. Jag tänkte ta er med på vad vi gjorde i storstaden så kanske ni som också funderar på London med era tonåringar får goda tips på vägen.

Vårt London-schema för 3,5 dagar

Lördag: Sovmorgon, Big Ben, London Eye, shopping
Söndag: Madame Tussauds, London Dungeon, shopping, musikalen ”Six”
Måndag: The making of Harry Potter, kvällsshopping
Tisdag: Afternoon tea på röd buss, Buckingham Palace, resa hem

Efter att ha landat på Stansted vid midnatt var vi inte i hotellsängen förrän sent. Att vi skulle vara något sega på lördagsmorgonen var alltså något vi räknade med och hade inte bokat in första aktiviteten förrän strax efter 12. Efter en stadig frukost på ett fika nära hotellet tog vi tunnelbanan till London Eye.

London Eye för en första vy

London Eye är ett pariserhjul vid Themsens södra sida som stod klart 2000 (och kallas ibland för Millennium Wheel). Hjulet är 135m högt och har 32 vagnar/kapslar som man kan åka i. Ett varv tar ungefär 30 minuter att åka och hjulet snurrar sakta (26 cm/s) så att passagerare kan gå av och på utan att hjulet behöver stanna.

I kapslarna är det perfekt porträttljus, något som tjejerna upptäckte snabbt. Det togs en hel del selifes vill jag lova och med bra ljus och London i bakgrunden kan man inte strunta i tillfället.

Vyn från London Eye är imponerande och helt klart en bra attraktion att göra om man åker till huvudstaden. Det tycker tydligen många andra också eftersom det är den mest populära turistattraktionen i London som man behöver betala för. Jag vill också inflika att jag är imponerad av Lydia som trots sin höjdrädsla åkte med upp och höll en god min även om hon höll sig på sittbänken i mitten av kapseln.

När du köper biljetten bokar du in dig på en tid för attraktionen, men det är ändå en stunds köande om du inte betalar lite mer för ”Fast Lane”. Det är oavsett ingen mening med att komma mer än 10 minuter i förväg eftersom du inte får ställa dig i kön innan iallafall. Fast å andra sidan, är du tidigt på plats kan du passa på att ta en kort promenad till Big Ben.

Madame Tussauds

Kan man åka till London utan att besöka Madame Tussauds? Ja det kan man uppenbarligen eftersom jag rest dit minst fem gånger utan att besöka museet tidigare. Den här gången var det dock inbokat, vi skulle hänga med vaxade dockor på andra dagens förmiddag.

Madame Tussauds är ett museum som handlar om att ta bilder med just vaxdockor. Så mycket mer av en upplevelse är det inte. Det var en hel del folk så man fick lov att ta för sig för att få sin fotostund med dockorna. Min dotter var lite besviken på att hon bara kände igen ungefär hälften av alla dockor, och att vissa av dem inte var så lika personerna. Jag kan hålla med om att vissa dockor kändes mer välgjorda än andra och att det generellt var männen som var mer verklighetstrogna.

Summa summarum då är Madame Tussaud värt ett besök? Vi kommer inte gå till Madame Tussaud igen, samtidigt som det är kul att ha sett det en gång. Om ni ska dit, se till att inte hypea upp det för mycket innan eller titta på för många bilder eftersom de byter ut dockorna. Tjejerna blev besvikna på att vissa favoriter inte fanns framme just nu.

London Dungeon

Vill ni uppleva de rysligare delarna av Londons historia ska ni absolut besöka London Dungeon, eller ni ska nog bara se till att boka in det oavsett. Det här var nämligen en av de attraktioner vi gillade absolut bäst! Skräck med humor tillsammans med läskiga skådespelare, specialeffekter och några åkturer.

Vi var en grupp på ungefär 30 personer som gick från rum till rum och fick se och möta någon/något nytt i varje rum. Duktiga skådespelare som interagerade med oss i publiken, bra berättat om rysliga historier med humorinslag, oväntade händelser som fick många i gruppen att skrika och en i vårt sällskap att börja gråta av anspänningen. Ett absolut måste om ni ska åka till London med barn över 12 år!

Bild från London Dungeons hemsida.

För alla tre attraktionerna (London Eye, Madame Tussauds och London Dungeon) fick vi ett paketpris där vi betalade £48 /tonåring och £53 /vuxen.

Musikalen ”Six” om Henry VIIIs alla fruar

En annan riktig favorit för oss var musikalen vi var på, ”Six”. En modern och popig variant där Henry VIIIs alla sex fruar berättar sin historia till musik. Det var som en popkonsert med ett sångbattle där fruarna turades om att sjunga om sin historia med kungen. Den som hade haft det värst skulle vinna. Alla hade fantastiska röster och sjöng i sin egna stil. Anna av Kleve var absolut min favorit.

Medryckande som tusan och jag ville genast se om musiken gick att lyssna på i efterhand och skulle absolut kunna se den igen. Dock ska tilläggas att jag har läst en hel del om Henry VIII och känner till hans livshistoria med alla fruarna väl. Våra tonåringar hade inte samma koll och hela handlingen ligger i sångtexterna som stundom är svår att uppfatta om man inte är jättebra på engelska. Trots detta tyckte de om musikalen. Och visst är musikal obligatoriskt om man åker till London?

Officiellt foto från musikalen. Fotograf Pamela Raith.

En dag på Harry Potter Studios

Så till själva huvudattraktionen för resan, besöket på ”The Making of Harry Potter”. Jag känner att just den här delen kräver ett eget blogginlägg för att ni inte ska bli alltför trötta på text och bilder. Så jag lämnar er med två bilder från Harry Potter studion. Visst ser det ganska magsikt ut?

Afternoon tea på en röd buss genom London

Två saker som är extremt förknippat med London: afternoon tea och en dubbeldäckad röd buss. Snacka om att Lydia var effektiv genom att hitta ett företag som slår ihop de två flugorna i en smäll. Brigit’s Bakery med sin afternoon tea busstur har verkligen tänkt till och vi hoppade på, bokstavligen.

Jag ska vara ärlig, jag trodde nog inte att afternoon tean skulle vara så god som den var. Fräsch och bra variation på både smörgåsar och sötsaker. Dessutom serverades varma scones med marmelad och clotted cream, även om det inte syns på bilden här. Mumsigt! Självklart kunde man välja till att smutta på champagne eller vin också om man ville.

Vi valde att ta bussturen med te den sista dagen som lunch, innan vi på eftermiddagen skulle ta oss till flygplatsen igen. Så vi började resan med överblicken över London från London Eye, och avslutar den med en guidad busstur med gott fika. Perfekt avslutning på fina dagar fyllda med aktiviteter, och London visade sig vädermässigt från sin bästa sida med sol och blå himmel varje dag.

TikTok-danser utanför Buckingham Palace

På vägen till hotellet från bussen passerade vi Buckingham Palace. Jag tvingade tjejerna att ställa upp på någon bild och efter en liten stund kom deras flamsigare sidor fram. Helt plötsligt var det jag som fick hålla i deras mobiler och hjälpa till att spela in TikToks medan Lydia hade hand om tröjor och väskor.

Bäst med London enligt tjejerna?

Så vad var då bäst enligt tjejerna? Jo, det var shopping på Primark. Primark är som ett gigantiskt HM, fast med ännu billigare priser och tjejerna kunde först inte riktigt greppa hur billigt det var. Perfekt ställe för shopping där de fick mycket för sina resepengar som de fått och sparat ihop till. Det var också här vi spenderade mest tid på resan, säkerligen uppemot 3-4h fördelat på två omgångar.

Här går det att hitta riktigt bra grejer, om man har tiden att leta och kika på klädernas lappar. Ska ni ta med era tonåringar hit så se till att avsätta tid för det och ladda upp med tålamod.

Foto från artikel i The Standard av PA Wire.

Boende i London

Det finns galet många ställen att bo på i London i alla prisklasser. Vi tittade länge på att hyra en lägenhet via Airbnb, men eftersom deras avbokningsregler inte var lika generösa som hotellens slutade det i att vi bodde på hotell. Valet föll på Merit Kensington Hotel av flera anledningar: det hade hotellrum för tre personer (för den familjen vi reste med), det låg väldigt nära en tunnelbanestation, det hade fyra stjärnor och det hade en hel okej prislapp.

Rummet jag och Adrina delade på var verkligen i det minsta laget men det fungerade eftersom vi ändå bara var där för att sova. Från morgon till kväll var vi ändå ute på stan.

Bild från Booking.com.

Smidig transport i London

Förutom att vi tog taxi från tågstationen till hotellet så har vi helt förlitat oss på lokaltrafik. Mestadels har det varit tunnelbana, men också buss och så tåg till och från flygplatsen. Fast när jag tänker efter har vår viktigaste transport varit benen, med ett snitt på 15 000 steg/dag.

Mat från alla hörn

Maten då? Vad har vi ätit? Det blev många smörgåsar eftersom vårt schema inte alltid tillät långa stunder sittandes på fik. Men det är självklart att det blev fikor med te också. Sista kvällen hittade vi en mysigt liten italiensk restaurang runt hörnet från hotellet som blev en favorit. Inte så typiskt engelsk kanske, men vi hade kompenserat med Fish and Chips tidigare på resan.

Det var nog allt för den här guiden, med ett löfte om ett inlägg tillägnat Harry Potter. Vi är alla fem galet nöjda med resan som innehöll allt och lite till. Vi funderar på att göra en resa ihop till en årlig tradition och börjar redan nu planera för vart vi ska åka nästa år. Barcelona? Rom? Köpenhamn? Amsterdam?

2 Comments

 • Anna

  Åh va mysigt allt låter! Och tack för supertips!
  Blir sugen att planera för mig och min dotter som åker nu i april. Vårat huvudmål är oxå Harry Potter så ett inlägg om detta vore så toppen, framförallt om ni åkte på en guidad tur (och om tiden då räckte) el om ni liksom många jag hört om åkt på egen hand och köpt inträdetbiljett på egen hand?
  Och isåfall bokade ni då redan hemifrån?

  • Cecilia Möller Kirchsteiger

   Jag ska se om jag inte kan knåpa ihop ett inlägg i helgen eller i början av nästa vecka. Men vi åkte dit med en Harry Potter-buss och sedan väl på plats gick vi runt för oss själva. Så det är nog lite som en mix av det du skriver. Håll utkik på bloggen efter inlägget så kanske det förklarar mer.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.