Cici funderar

Den Lidnerska knäppen

Jag måste få skriva om ett begrepp som jag lärde mig för några år sedan, och som jag upplevde senast i tisdags på kören. Har ni hört talas om en ”Lidnersk knäpp”? Kan ni ens gissa vad det betyder?

Min pappa introducerade mig till termen under ett samtal vi hade om hur Adrina plötsligt fick det att klicka med matematiken. Från en dag till en annan gick hon från att kämpa med ämnet till att det helt enkelt flöt på för henne. Det blev så pass enkelt att hon lyckades plöja igenom två läsårs matteböcker på bara ett läsår i högstadiet. Och vet ni, samma sak hände faktiskt mig. Jag seglade igenom skolan från att ha varit helt medelmåttig i de tidigare åren till att toppa klassen i högstadiet och gymnasiet, utan att behöva lägga ned någon märkbar extra insats. ”En Lidnersk knäpp”, konstaterade pappa. Jag hade ingen aning om vad han pratade om till en början, tills han förklarade vad det innebar.

En Lidnersk knäpp är ett utryck för en oväntad och plötslig ökning i någons kognitiva kapacitet eller intelligens. Det handlar om ett ögonblick då en person upplever en markant förbättring i sitt tänkande, problemlösning eller kreativa förmågor, som om något låst upp eller aktiverat en ny nivå av mentala färdigheter.

Jag upplevde något av en knäpp på gospelkörövningen i tisdags. Det var en känsla av att saker och ting föll på plats i stämbanden och att sjunga väldigt ljusa toner (jag sjunger sopranstämma) inte längre kändes ansträngande eller jättesvårt. Som att stämbanden slappande av när ljudet skulle fram istället för att det kändes tvingande. Äh, jag vet inte men häftigt var det. Sara som jag går på kören med frågade efteråt om jag hade tränat mycket på senaste eftersom allt lät så bra. Jag inte beskriva det bättre än att det var som en Lidnersk knäpp!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.