familjeliv

Med ellådcykel i tre veckor – Rena Resan

För några veckor sedan satt jag och fikade tillsammans med några trevliga pappor på öppna förskolan som arrangeras av Kyrkans hus här i Mantorp. Vi kom av någon anledning in på ämnet elcykel och jag började raljera om att Sebastian sitter och googlar på ellådcyklar om kvällarna och målar upp en bild av sig själv som mannen som storhandlar med elcykel. Ni som känner Sebastian kanske precis som jag inte heller har den bilden av honom.

En av papporna (som också är en gammal klasskompis till mig från gymnasiet och som jag sjöng en duett med i kyrkan på studenten) berättade om att han hade lånat en ellådcykel från Mjölby kommun förra året under några veckor. Perfekt tänkte jag och började genast söka på nätet om det var något som man kunde göra nu. Tro det eller ej men turen var på min sida och anmälningstiden var just då. Givetvis anmälde jag direkt intresse och för en månad sedan fick jag reda på att vi var utvalda till att få testa! Underbart! Nu kunde vi testa om vi skulle använda en ellådcykel så pass mycket att det motiverar prislappen.

Rena Resan” är ett projekt som Mjölby kommun har där det finns möjlighet att låna ett eldrivet cykelfordon som ersätter din fossila arbets- eller fritidsresa. Låneperioden är cirka 18 dagar och det är kostnadsfritt. Det du behöver göra är att svara på två enkäter om din upplevelse av att cykla elcykel. Med andra ord är det inte så mycket ansträngning från din sida och du får en rolig leksak för hela familjen under nästan tre veckor. För det är lite så vi har sett på ellådcykel, som en rolig leksak.

Ellådcykeln är från Cargobike och har plats för 6 st barn, eller en vuxen och ett barn. Jag provade att köra tre tonåringar i den och det är nog inte att rekommendera. Batteriet tog slut ganska så snabbt och att cykla med tung last utan batteri är inget ni behöver testa. Och visst gör storleken på lådan att den är lite otymplig och man behöver få in snitsen för hur snabbt man kan köra i svängarna eftersom den kan välta om hastigheten är för hög.

Så hur mycket använde vi då cykeln? När vi precis fick hem den var vi väldigt aktiva, jag lämnade och hämtade till och med vår stora tonårsdotter med den i skolan och på fritidsgården. Vi använde den för att åka och fika hos mina föräldrar och för att handla, men efter bara några dagar hände något. Vädret slog om och det blev kallt och regnade eller snöande i över en vecka. Hela tjusningen med ellådcykeln försvann och det är bara de senast två dagarna nu innan vi ska lämna tillbaka den som vi börjat använda den igen.

Sebastian kommer nog fortsätta att bara drömma om sin ellådcykel eftersom han säger sig ha insett att även om den är väldigt användbar och trevlig så kommer vi nog inte använda den tillräckligt när vi bor på landet sen. Med 6 km in till Mantorp kommer det nog helt enkelt blir för bekvämt att sätta sig i bilen för storhandling och lämning/hämtning på förskolan. Och OM det blir en ellådcykel i framtiden blir det en mindre variant än den vi testade nu.

Vi rekommenderar alla som bor i Mjölby kommun som är nyfikna på elcyklar att anmäla sig till ”Rena Resan” och testa!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.