trädgård

Vårträdgård hos Pia

Jag bokade in en förmiddagsfika med promenad hemma hos vår trädgårdsexpert Pia igår. Hon skrev att jag skulle få se hennes trädgård i vårskrud och att det gällde att passa på eftersom den snart skulle explodera och gå över i sommar. Det är något visst med en trädgård på våren.

Jag känt Pia sedan 2012 då jag åkte hem till henne för att övertala henne om att vara med i ett trädgårdsreportage. Nu nio år senare har vi gjort så många reportage och fotograferingar hos henne att jag inte ens kan hålla räkningen. Hennes trädgård har blivit som min trädgårdsstudio, och vi älskar att skapa bilder där tillsammans. I det teamet är Pia blomsterexpert och modell medan jag ger instruktioner och fotograferar. Ett team som kommer vara tvärtom i vår trädgård då Pia får ge instruktioner och jag verkställer.

Efter en promenad på Östgötaslätten satte vi oss för att fika i Pias orangeri. Just nu är det belamrat med en hel del grejer och växter som ska få flytta ut när det blir varmare, men vi fick ändå gott om plats. Te, Pias surdegsbullar och goda rutor fick bli både fika och min lunch. Innan Elsie och jag åkte hemåt igen gick vi en tur med kameran. Det som främst fångande min uppmärksamhet var alla olika sorter av Helleborus (julros) som växte här och var, och magnolian som blommade på sin nakna gren. Magnolia är absolut på listan över växter att inhandla till vår trädgård.

Här ovan är fyra av alla sorter Helleborus som Pia har. Så galet vackra! Och vet ni vad det bästa är? Pia ska ta frön på blommorna åt mig så vi också kan ha en julrosblommande trädgård inom en snar framtid. Hon använder sig av ”Trädgårdstider-knepet” och sätter små luftiga tygpåsar över blommorna när de börjar blomma över, och då hamnar fröerna i påsarna och inte på marken. Helleborus ska sås med färska frön, så det gäller att få tag i frön så fort som möjligt efter frömognaden och så redan i juli/augusti.

Vi pratade också mycket om narcisser som har seglat upp som en favorit för oss båda. Där och då bestämde vi oss för att bli samlare av narcisser och skapa en klubb där vi två är medlemmarna. Det kommer vara en hel del narcisser i vår framtida trädgård med andra ord. Planen är att ha så många att jag ska kunna plocka in buketter utan att det märks i rabatterna. Perfekt plan för en medlem i Narcissklubben.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.