hus

Renare vatten från borrad brunn

Eftersom vi bor på landet kan vi inte ha kommunalt vatten och avlopp utan behöver ha en egen avloppsbrunn och en borrad vattenkälla. Att anlägga avloppet har gått bra och det har jag skrivit ett helt inlägg om tidigare, att borra för vatten har också gått bra men hur bra är egentligen vattnet som vi får upp? Jag ringde till JMS för att be dem komma och hjälpa oss avgöra vad vi behöver för filter till vattnet för att det ska bli så bra som möjligt.

Att ha ett bra och friskt vatten känns väldigt nödvändigt eftersom det påverkar så mycket, från hur kropp, hud och hår mår av det till hur hushållsmaskiner och badrumsporslin påverkas. Vi fick rekommendationen från de som borrade vattnet att vänta i drygt två månader med att skicka in en vattenanalys för att det ska hinna spola igenom ordentligt. Men eftersom vi har upptäckt att det redan efter en vecka börjar missfärgas i toaletter och handfat var vi inte så sugna på att låta det gå ytterligare sju veckor. Jag googlade och hittade JM som kunde komma och göra en snabbanalys av vattnet och lämna förslag på filter redan dagen därpå.

Uffe kom till oss i går eftermiddag och hade med sin en experimentportfölj. Det kändes lite som att vara tillbaka vid skolbänken igen när han testade vattnet med olika reagenser och jämförde med ett prov av helt rent vatten. Han förklarade allt på ett pedagogiskt sätt, och med tanke på att jag har en master i medicinsk biologi så hade jag nog ett försprång i förståelse. Ändå häftigt att se vilken skillnad det blev när han gjorde samma tester igen efter att ha kört vårt kranvatten genom ett provfilter.

Precis som vi misstänkte var det höga halter av kalk och en hel del järnjoner i vårt vatten. Det var bara dessa två ”föroreningar” samt pH (vårt såg bra ut) han kunde testa på plats, för noggrannare analys och för analys av fler ämnen behöver man göra ett vattenprov som skickas in till labb. Uffe rekommenderade ett filter som heter JMS modell 700 som ska hjälpa oss med järnet, kalken och eventuell mangan. När vi har haft filtret i drygt två månader är det dags att skicka iväg ett vattenprov för mer noggrann analys så vi vet att det inte har andra konstiga ämnen eller mikrober i sig.

Ikväll kom Uffe förbi med vårt nya filter som vi kommer få hjälp av bästa Bengt att installera. Gud så jag längtar efter ett vatten som har minimalt med kalk och som inte har någon tendens till järnsmak alls! Mitt hår och min hud längtar efter det också eftersom kalken gör håret torrare och täpper till hudens porer så också den blir torrare. Så tacksam över att Uffe från JMS kunde komma ut och hjälpa oss så himla snabbt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.