fotografering,  inredningsfotografering

Inredningsfotografering: Se ljuset

Vilket ljus är egentligen bäst för interiörfotografering? Behöver man blixt? Varför släcker jag alla lampor när jag fotar hemma-hos-reportage? Lugn, vi ska gå igenom det. Tipsen här nedan går lika bra att applicera när du fotograferar med din mobil som med en kamera.

Här kommer fem punkter som förklarar hur jag tänker med ljus:

  • Naturligt ljus är mitt absoluta favoritljus, och anledningen till att min packning för fotograferingar oftast är lätt. Så inga blixtar, bara härligt naturligt ljus.
  • Se till att släcka alla lampor. Utan lamporna tända får du ett jämnare ljus och slipper extra skuggor på väggar. Ljuskällorna har dessutom en annan temperatur (Kelvin) vilket gör att det kan vara svår att få till rätt nyans i bilden efteråt. Det naturliga ljuset från fönster som är kallare krockar med varmare tonen i lampor.
  • Ha koll på hur solen vandrar. På molniga dagar är detta sällan ett problem men soliga dagar kan man göra det lättare för sig genom att fota när solen inte ligger på i rummet. Det blir då ett jämnare ljus med färre kontrastrika skuggor. Denna regel kan man leka med, eftersom det ibland är precis känslan av solstrålar och värme man vill ha. Det känns mer somrigt, men kan vara svårare att få exponeringen rätt.
  • Om ett rum är väldigt mörkt kan du tjäna på att använda ett bra stativ. Jag har varit tvungen att ha kameran öppen i flera sekunder för att få ett snyggt och bra ljus i ett mörkt rum. Att kameran då är helt stilla och stabil är viktigt för att få en skarp bild med bra skärpa.
  • Är ljuset svårt så att kontrasterna blir för stora och ett fönster blir alldeles för ljust? Tack och lov för redigeringsprogram!

När jag fotograferar inredning sker det i manuellt läge, vilket innebär att jag själv gör alla inställningar i kameran och inte låter något vara automatiskt. Det gör att jag får fullständig kontoroll över ljuset i bilden och kan välja hur ljus eller mörk den ska bli. Bilderna fotar jag oftast mörkare än vad de är tänkta att bli i slutänden. Varför? För att ha så mycket information kvar i de ljusa delarna av bilden som möjligt (som ovan i fönstren). Sedan kan jag ljusa upp rummet med redigering, samtidigt som jag behåller några detaljer från känslan utanför. Fiffigt va? 

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.