Recept

Sebastian bjuder på galet god lyxpasta

Dagen före midsommarafton bjöd vi över mina föräldrar spontant på middag och det blev också premiär för första middagen i ”trädgården” sedan vi flyttat till huset. Bara en sådan sak är ju värd att fira. Och fira vill man gärna göra med sällskap. Är ni ute efter receptet på lyxpastan? Skrolla till längst ner i inlägget.

Sebastian åkte och handlade ingredienser till lunch och kom hem med ett kvitto på över 500 kr. Att laga till en lyxpasta till lunch tyckte jag var lite onödigt så vi tog pannkakor till lunch och planerade pastan till kvällen. Han hade dessutom köpt så mycket att det utan tvivel räckte till mina föräldrar också, så jag skickade ett sms och bjöd in båda till middag med plump-afton.

Vi satte Adrina i arbete att tvätta av utemöbeln och duka fint. Hon hade varit hemma sjuk i fyra dagar och sa inte emot alls utan hjälpte gärna till eftersom det innebar att hon slapp sitta på sitt rum. Utemöbeln är en vit variant och i ärlighetens namn passar inte det vita alls mot vår fasad och hus. Vi tror att det blir en investering i en utemöbel i teak framöver, från Grythyttan.

Pastatallrikarna från Mateus har närmare 13 år på nacken men fungerar utmärkt och har hållit sig fina. Duken hittade vi när vi packade upp en av Sebastians flyttlådor och den passade perfekt till bordet.

I skuggspel av kvällssolen satt vi på baksidan av huset och åt middagen. Eftersom det är sand över hela baksidan (vi kommer anlägga gräsmatta först i september) var det strandkänsla på det hela. Det är alltid så mysigt och enkelt med mamma och pappa, även om vi nu bjöd på en lite mer avancerad pasta.

Efter middagen nattades Elsie och resten av sällskapet åt tårta som min mamma hade gjort och spelade en omgång av kortspelet Plump. En sådan där kväll som man vill ha i minnesarkivet och ta fram då och då.

Lyxpasta som är galet god!

6 portioner
ca 40 min

Sebastian jobbar inte så mycket exakta mått utan höftar när han lagar mat och särskilt pastarätter. Jag har försökt att återge med lite mått.

Du behöver:
3 pkt Bacon
650 g Fläskfilé eller oxfilé
500 g Champinjoner
1 burk Crème fraiche med parmesan och vitlökssmak
2 dl Matlagningsgrädde
3 st Schalottenlök (eller gul lök)
0,5 burk Soltorkade tomater
En skvätt rödvin
Salt
Peppar
Timjan
Färsk persilja
Vitlökspulver
Soja
Pasta
Pastavatten

Så här gör du:
1. Koka upp pastavattnet med mycket salt!
2. Skiva bacon i 5 cm stora bitar och stek i torr panna på medelhög värme så de steks fint utan att brännas. Lägg över baconen i en skål men låt fettet i pannan vara kvar.
3. Skiva champinjonerna i 5 mm tjocka skivor och stek noga i baconfettet på medelhög värme så de får vacker gyllenbrun färg på båda sidorna.
4. Krydda upp champinjonerna med timjan och lite vitlökspulver för att sedan deglasera pannan med en skvätt rödvin innan du tar ur champinjonerna och lägger i en skål.
5. Dela fläskfilén/oxfilén i lagom stora bitar och stek i en klick smör till de får fin färg runt om.
6. Hacka några schalottenlökar (eller en gul lök) fint. Sänk värmen på stekpannan med köttet och blanda i löken tills den blivit blivit mjuk och transparent.
7. Finhacka en halv burk soltorkade tomater och blanda i köttet och löken och stek i någon minut. Blanda i bacon och champinjonerna, stek i ytterligare någon min. Addera en burk med Crème fraiche parmesan/vitlök, ca 2 dl matlagningsgrädde och smaka av med lite soja. Låt sjuda i 5 min.
8. Häll i pastan i det kokande pastavattnet.
9. När pastan har 1 min kvar på koktiden ta en kopp av pastavattnet och addera lite i taget till såsen tills du fått en bra konsistens.
10. Blanda ihop den avrunna pastan med såsen och blanda i färsk hackad persilja precis innan servering.
11. Servera med parmesan och svartpeppar vid sidan av.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.