hall,  hus,  inredning

Platsbyggd garderob med Pax från Ikea

Nu när höstterminen har börjat är vi hejdlöst glada över att vi hann färdiga med förvaringen i hallen. Sakta men säkert styr vi upp förvaringen i huset och efter skafferiet siktade vi in oss på entrén. Vi har här byggt in två Pax-garderober från IKEA som sedan målats in i väggfärgen.

Vi planerade den platsbyggda garderoben och förvaringen i hallen redan när vi ritade på huset, och det var svärfar som tipsade oss om att göra ett överhäng av ena sovrummet på ovanvåningen. På så sätt kunde vi få den inbyggda känslan vi var ute efter.

Men låt oss börja med att vara ärliga, vi har inte stått och snickrat in garderoberna eller byggt skohyllan med sittbänk. Det tog vi in proffs för. Vi förberedde med ritning av hur vi ville att de skulle se ut, byggde ihop de två Pax-stommarna (en 100 cm och en 50 cm) och sedan tog vi in Kräplinge bygg som gjorde jobbet.

De byggde in med hjälp av MDF-skivor och det var MDF-skivornas längd fick bestämma hur höga dörrarna kunde vara. När vi visste att dörrarna som max kunde bli 244 cm höga räknade vi sedan ut hur hög golvsockel och kröningslisten skulle vara. Kräplinge bygg byggde upp som en stomme som garderoberna kunde stå på för att komma upp i rätt höjd innan de satte fast garderoberna och började klä in med MDF-skivor som de hade gjort mjukt fasade kanter på.

När allt var inklätt och dörrarna passade perfekt gjordes ramarna till dörrarna. Skohyllan fick en lika hög sockel som garderoberna men är inte lika djup. Som sittbänk åkte jag in och handlade en köksbänkskiva i björk på Bauhaus som Kräpling bygg sågade till och fasade för att passa perfekt. Det blev en billigare lösning än att specialbeställa en skiva i björk efter mått, dessutom var det snabbt och smidigt att hämta eftersom det fanns i lager.

När väl allt var klart funktionsmässigt var det dags för oss att själva ta tag i det estetiska. Kvällarna när Elsie somnat gick åt till att spackla, slipa, spackla igen, slipa, igen, måla primer, upptäcka fler saker att spackla, slipa och sedan måla med färg tre gånger. Sebastian gjorde grovjobbet först och så tog jag över finliret efteråt.

Men som jag skrev i början var allt slit värt slutresultatet. För att vara två målande amatörer blev det väldigt bra finish på det hela och det är såklart att vi tog in proffs som gjorde jobbet med att snickra gjorde skillnad också.

Den runda spegel är 110cm i diameter och var tidigare i Sebastians lägenhet. Nu fick den äntligen komma upp och komma till sin rätt! Vi är också så nöjda med att vi valde att måla in garderoben i väggfärgen så att den blir diskret men elegant. Jag funderade ju ett tag på om det skulle få en dovgrön färg men är glad över att vi sa att vi gör den vit först. Färgkoden är förresten S 0502 Y, Stockholmsvit.

Knopparna är precis som sittbänken i björk och beställdes från Norrgavel och heter ”Knopp Trä – Björk 30 mm”.

Ovan till vänster kan ni se att sockel och hyllplan är rundande i sin fasning, vilket jag tycker gör att det ser både mer lyxigt och mer inbjudande mjukt ut.

Mitt emot sittbänken mot trappan har ett annat fynd och sidobord fått flytta in. Fyndat på en antikaffär för 290 kr. Om den kommer få stanna där är vi inte helt ense om jag och maken, men jag utmanar honom först och främst till att hitta något bättre. Jag är inte helt oövertalig.

Det är så hallen ser ut, eller kanske inte riktigt. Jag har ju hunnit köpa en matta till hallen nu också men mer om det en annan dag.

3 Comments

  • Charlotte

    Så himla fint! Skall göra om hallen och inspirerats av detta. Hur hög är bänken? Och längd? Den är väl byggd som en kub? Vad är det för tjocklek på mdf:en på bänken?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.