markarbete,  tomt,  trädgård

Trädgårdsdag med 7 vänner

Igår hade vi en mysig heldag med sju av våra vänner och familjemedlemmar, det var nämligen dags för höstens trädgårdsdag! Vi startade med en uppstartsfika kl 9 och en avslutningskorv vid 16. Närmare 60 arbetstimmar på en dag och vi hann med massvis på vår långa att-göra-lista.

Vi bjöd in arbetssamma och duktiga vänner och lockade inte bara med trädgårdsarbete utan även med god mat. Sen blev det såklart pauser för vätska, socker, lunch och eftermiddagskorv. Och vilken tur vi hade med vädret! Mulet, runt 22 grader och inget regn.

Klockan 9 kom varma croissanter ut ur ugnen och ställdes fram på köksön tillsammans med hallongrottor och kaffe. Efter en kort fika gick Sebastian och jag igenom dagens agenda och att-göra-lista.

Två tappra femåringar var på plats hela dagen och agerade projektledare. De såg till att vi skötte oss effektivt och koordinerat.

Så här såg att-göra-listan ut:

  • Rensa ogräs
  • Såga ner ett träd
  • Ta bort sly med röjsåg i skogen
  • Klyva ved
  • Sätta upp stege
  • Installera kontroller till garageportar
  • Sätta upp slangvinda
  • Sänka brunnar på gårdsplanen
  • Pergola upp till vind

Bästis Sara var på plats med sin familj och hon spenderade hela dagen med att rensa ogräs. Det var nämligen 1500 kvm som skulle rensas och hon vann absolut i tävlingen om att rensa störst mängd. Sebastian fick upp min bror Stefan på vinden och dit langades pergolan vi fyndade på Bauhaus-rean.

Trädgårdsexperterna Pia och Micke tog tag i ogräs de också, men gav sig på de ogräs som satt lite hårdare med grep och spade.

När killarna fått upp pergolan gav de sig på det lutande trädet som Sebastian sågade ner och de andra två sågade upp. En vätskefylld björk väger mer än man kan tro.

Första vätskepausen hade vi vid kl 11 då vi bjöd på vatten och saft. Pia visar upp hur stort ogräset är och som ni ser är första lasset ogräs redo för att åka till ristippen.

Kidsen byggde en tvättanläggning utomhus med en sopsäck fylld av vatten som de gjorde hål i, vi andra fortsatte rensa ogräs.

Så tacksamma över att vi hade två bilar med släp som kunde åka till ristippen. Medan ett släp tömdes fyllde vi på det andra. Totalt åkte vi iväg med 5 fulla släpvagnar, och kanske runt 2 ton ogräs försvann.

Vad vi skulle äta till lunch hade jag och Sebastian diskuterat i några dagar och det slutade i att vi stekte vegofärs med kebabkryddning och strimlad lök och paprika på vår Muurikka. Det här blev fyllningen i pitabröd tillsammans med gurka, sallad, tomater, kebabsås och picklad rödlök.

Det märktes att det behövdes energipåfyllning, för alla var ganska så hungriga. Och om jag får säga det själv så blev maten god och perfekt att äta utomhus!

Här ser ni hur det ser ut när vi rensat och till höger hur det såg ut innan.

Vår trädgårdsexpert Pia var på plats och hon var nog mest noggrann gällande ogräsrensningen. Det är väl därför hon är proffs. Hon upptäckte dessutom flera tuvor av vackert björngräs som vi räddade och flyttade på för framtida planeringar.

Någon åkte på den lite tuffare utmaningen att gräva upp de små ekarna som hade kommit upp lite här och var. Envisa rötter som sitter riktigt hårt! Det största ogräset var det som var lättast att rycka!

Min pappa monterade stegar, installerade kontroller till garageportarna och satt upp slangvindan. Sedan gav sig han och min bror på att sänka alla brunnar och rör som stack upp.

Vår egna byggnadsinspektör Bengt har bytt titel till fixare. Han spenderade dagen med att göra och montera hjul på vår dieselgenerator. Tänk att den där lilla maskinen kan ge el till hela vårt hus med hjälp av diesel om vi helt plötsligt står utan ström.

Dagens slutade med att Sebastian åkte och köpte en gräsklippare. Sällan jag sett honom så lycklig som när han satt på den och visade hur snävt den kunde svänga genom att åka runt i cirklar. Han fick en gräsklippare och vips så var jag gift med Forrest Gump.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.