inspiration

Nytt år och nytt tänk med fokusmånader

Gott nytt år alla vänner och läsare! Vi firade in det nya året med bästis och hennes familj som också sov över. Det blev 8 rätter som åts, och barn som nattades vid åtta så att vi vuxna kunde sitta uppe och bara prata ända in på småtimmarna. En helt perfekt nyårsafton som småbarnsförälder med andra ord. Jag tänker inte lägga ut orden mer om nyårsafton utan fokusera mer på hur jag vill att 2023 ska bli. Det är nämligen så att jag har ett nytt tänk om hur jag ska lägga upp året.

Förra året vid den här tiden gjorde vi hela familjen en mindmap tillsammans där vi skrev upp våra egna mål och gemensamma mål för både familjen och huset. Vi lyckades genomföra nästan allt när det kom till de gemensamma målen, men de inviduella var det lite sämre med. Jag lyckades ändå med tre av sex, men nu har jag en ny plan för 2023!

Fokusmånader

Istället för att sätta mål för hela året kommer jag istället ha ett fokus varje månad. Då ska det vara all-in på just det som är ämnat för månaden och känns det bra är det bara att fortsätta efteråt också. Jag ska ge er exempel så att ni är med på hur jag menar.

Vi kan börja med januari där det är fokus på Genomförande hemma. Varje dag i januarimånad ska något genomföras på vår att-göra-lista till huset. Verkligheten är inräknad här och vissa dagar kommer vi hinna med fler punkter för att andra dagar inte hinna med någon alls men 31 punkter ska prickas av. För februari efter är det fokus på Rensa och varje dag ska en sak rensas ut hemma så att vi i slutet av månaden har 28 saker att sälja eller skänka, förutom att vi har ett lager som ska vara rensat och tömt. I mars ska jag se till att gå en promenad på minst 20 minuter varje dag med fokus på Rörelse, i april blir det istället SoMe som är fokus.

Min förhoppning är att det ska vara lättare att fokusera på en sak och ett mål när det bara är för en månad och inte ett år. Att få slutföra saker i hemmet, rensa för att underlätta livet, addera rörelse för välbefinnande, leka med kreativitet och testa hur livet känns om man gör saker lite annorlunda mot innan.

Vad tror ni? Är det en genomförbar sak att göra? Jag har inte hittat på fokusområde till alla månader ännu, men jag kan börja med de första sex.

Fokusmånader 2023

 • Januari – Genomförande hemma (en punkt på listan per dag)
 • Februari – Rensa (en sak bort per dag)
 • Mars – Rörelse (20 min promenad varje dag)
 • April – SoMe (ett blogg- och ett instagraminlägg varje dag)
 • Maj – Meditation (10 min meditation varje dag)
 • Juni – Vara ute (dricka en kopp te utomhus varje dag)

Har ni tips på bra saker för de andra månaderna? Jag tar gärna emot förslag!

6 Comments

 • Elinor

  Hej!

  Låter som ett toppen upplägg kopierar allt rakt av utom April då jag istället tänte avsluta varje dag med att skriva ned något som gjort mig glad eller tacksam.

  Tack än en gång för tipset!

  Önskar dig ett underbart år!

  /Elinor

 • Maria A Jonasson

  Vilken bra idé’. Gillar detta att man har fokus på en grej, för att känna att man blir klar med något. Men fokusmånad var ju bra. Detta kopierar jag😊 tack.

 • Sanna Vähäjylkkä

  Kanske en månad med Cissi-Sebastian-time varje kväll. Det kan vara att spela spel, läsa högt för varandra, massage, promenad mm

  H/Sanna

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.