familjeliv,  Jul

En första jul

Så kom första julafton i huset och början av flera (vad vi hoppas blir) nya långa traditioner. Vi hade peppat upp oss för julen ordentligt eftersom den skulle firas i dagarna tre hemma hos oss med min familj på julafton, Sebastians familj på juldagen och med vänner på annandagen. Och det ska redan nu sägas att det fanns en viss begränsning i hur mycket jag hann och orkade fotografera samtidigt som vi var värdpar. Låt mig berätta om vår julafton.

Min brorsdotter Aliyah sov över hos oss natten till julafton, eftersom jag hade hört av grannarna att tomten kommer tidigt till oss här ute på landet. Tjejerna nästan hoppade ur sängen på morgonen och ställde sig genast till att spana efter tomten. Det tog en liten stund men snart kunde vi skymta en lykta bakom björkarna. Tomten kom gående på grusvägen samtidigt som gryningens ljus letade sig fram och min brorsdotter fick glädjetårar i ögonen av anspänning och lycka.

När tomten klev in i hallen stod vi alla gömda i trappan för att smyga på honom. Tomten muttrade och skrockade samtidigt som han lämnade av några paket under granen innan vi återigen kunde se honom i hallen. Elsie och Aliyah ropade ”hejdå” och ”god jul” till tomten och fick en vink tillbaka innan han gick ut igen. Då rusade vi ner och kikade på vad han hade lämnat för paket och tjejerna fick öppna varsitt innan frukost.

Den nya traditionen med tomte i gryningen och att vi smyger på tomten så vi aldrig ser hans ansikte är absolut inspirerad av min vän Pia och hur de har gjort i alla år. Det känns som ett bra sätt för att behålla mystiken kring tomten och lätt kunna byta ut honom utan att det skulle märkas. (Fast du gjorde ett grymt jobb Bengan och vi har dig gärna igen! Tack!)

Efter frukosten var det dags att hugga tag i förberedelser inför lunchen. Jag ansvarade för dukningen och Sebastian styrde med maten som skulle tillagas. Tack och lov är det mycket på julbordet som går att förbereda innan så det var mest att lägga upp, garnera och värma upp.

Min familj kom vid lunchtid och vi satte igång med att äta den traditionella jullunchen. Min pappa är duktig på att äta en ordentlig tallrik av den kalla maten så den var tacksam att fotografera medan jag själv bara äter julskinka och ägghalvor från den delen av buffén.

När sedan alla ätit sig mätta av både det kalla och varma var det fortfarande en stund kvar tills Kalle Anka så den tiden fördrevs med att spela yatzy.

I år är första gången på länge som båda mina bröder och brorsdöttrar är med på julafton och det är mysigt att få fira jul med familjen (även om brorsönerna saknades). Dessutom blir man ju alldeles varm av att se kusinerna prata, leka och busa med varandra. Och på temat leka och busa…

Självklart tog jag också fram kameran och en megastor blixt för lite familjebilder vid granen. Somliga mer spexiga än andra.

De yngsta kusinerna fick sitta under granen och Elsie kunde inte hålla sig utan började genast försöka slita av pappret från paketen. Men vi fick stoppa henne för paket öppnar vi inte förrän efter Kalle.

Julklappsutdelningen tog lite över en timme vilket jag tycker är ganska så effektivt ändå. Vi delar ut ett paket i taget och väntar tills det är öppnat innan vi delar ut nästa. Rim var vi dock dåliga på i år, det var bara min äldsta brorsdotter Nelly som hade klurat ihop på sina paket.

När väl paketen hade hittat sina nya ägare åt vi mammas Ris á la Malta med hemmagjord jordgubbssås och spelade sällskapsspel fram till sju ungefär. Då blev vi lämnade ensamma och nattade Elsie snabbt för att sedan sjunka ner i soffan och titta på en film ihop. Det är en av de bästa stunderna på julafton, julfilmen tillsammans med Adrina och Sebastian på kvällen.

Och om ni undrar över Adrina så brukar hon normalt fira jul med sin pappa på förmiddagen och komma till mig först till Kalle Anka. Men i år var hon hos oss hela dagen eftersom hon hade varit i sjuk med hög feber i veckan och inte helt kände sig 100% trots att hon var feberfri sedan någon dag tillbaka. Hon spenderade mycket tid på sitt rum men kom ner till oss andra lite nu och då. Hennes pappa kom också förbi oss en timme för att få träffa henne, ge julklapparna och fika med oss andra. Fint att det kan få fungera så utan att det är en stor grej.

Så ett julkort på oss friska i familjen och ett bildbevis på att jag var med under dagen också. Hoppas att ni alla haft en fin jul och sköna mellandagar. God fortsättning och Gott nytt år!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.