hus

Skiffer och svavelväte i borrad brunn

Det är inte bara att flytta in i ett nybyggt hus ute på landet. Det känns som att jag har skrivit exakt samma mening tidigare, eller så har jag bara repeterat den i mitt huvud många gånger. Missförstå mig rätt, vi älskar vårt hus och vi trivs som tusan på landet men det är vissa saker som blir lite meckigare. Att inte ha kommunalt vatten och avlopp är ett exempel.

Vi har en egen borrad brunn, och det visade sig ganska så direkt när vi flyttade in att vi hade väldigt höga halter av kalk och järn i vattnet. Det åtgärdades smidigt med ett vattenfilter från JMS och det har jag skrivit ett helt inlägg om tidigare. Efter två månader så gjorde vi ett komplett vattenprov och det såg fint ut, utan något att klaga på. Ett riktigt bra dricksvatten helt enkelt. Men vi hade börjat upptäcka en svag doft av svavelväte (liknande ruttna ägg i lukt).

Det visade sig att vi har skiffer i vattnet som pumpas upp, vilket är relativt små partiklar som är mörka och upplevs lite oljiga. Det åtgärdas enkelt genom att byta patronfilter till ett med bomullstråd och kol, då försvinner lukten helt och partiklarna har aldrig kommit in i vårt dricksvatten utan fastnat i filter innan dess. Det är bara det att det patronfiltret behöver bytas 2 ggr i veckan för att det inte ska lukta och varje patronfilter kostar runt 250 kr… Tja, ni förstår att det inte är så hållbart i längden.

Vi tog in förslag på mer långsiktig lösning från tre olika företag som jobbar med vattenfilter: JMS, Svensk Vattenanalys och Aquaexperten. De hade alla tre olika lösningar och det blev också i tre priser. Efter att ha dividerat med Bengt i tre timmar, tillsammans gått igenom alla tre förslagen och ställt lite följdfrågor till företagen landade vi i att Svensk Vattenanalys inte bara hade den billigaste lösningen, utan också en som ska sköta sig själv automatiskt i 7-10 år.

Vi kommer alltså ha ytterligare ett filter som är ett helautomatiskt backspolande sedimentfilter vilket kommer ta bort partiklarna i vattnet. Sedan ska vi också ha en luftinjektor som luftar vattnet vilket för att svavelvätet försvinner och vattnet förblir luktfritt.

Skönt när den smidigaste lösningen också är den billigaste.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.