inredning,  trädgård

Tips på billigare blombuketter

Det är dags att börja byta ut snittblommor mot mer hållbara krukväxter och torra växter som jag hittar ute i naturen. Den generösare budgeten för blommor som jag gav mig själv över jul måste helt enkelt skäras ner. Men att fynda vackra vita amaryllisar (som är billiga efter julhelgen) måste man ju tillåta sig. Det vita känns så krispigt och nytt för början av året, och knappt inte juligt alls nu när julen är undanplockad.

Här ovan i hörnet på köksbänken tänker jag ersätt de snart överblommade amaryllisarna med en gulblommande och härligt doftande mimosa. Perfekt växt eftersom den också går att ha ute på sommaren, och blir den väldigt stor kanske jag gör ett försök med att plantera den ute. Jag får återkomma om den.

Ett tips för att dryga ut buketter och komma undan lite billigare men ändå använda sig av snittblommor är att fylla ut med torkade växter. Här i Östergötland finns det gott om torra växter som går i brunt och beige att plocka vid vägkanter, och alldeles gratis! Jag brukar bygga upp maffiga buketter genom att sätta ner det torra först så att det fungerar som ett skelettet i buketten, för att sedan fylla på med något grönt som exempelvis eucalyptus (som står sig fin länge och är snygg som torkad också) och fina snittisar som tillför färg och flärd. Helt plötsligt är buketten tre gånger så maffig och står sig längre med smarta val av snittblommor. Jag är dock ingen florist, det ska jag verkligen poängtera.

Snittblommor som håller länge är exempelvis nejlikor, brudorkidé, amaryllis och krysantemum. Sen håller sig snittblommor längre om de tas om hand på rätt sätt med beskärning och byte av vatten, och om rummet de står i är svalare.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.