Cajsa Warg Akademin

Invald i Cajsa Warg Akademin

Ledamot Cecilia Möller Kirchsteiger kan ni kalla mig nuförtiden. Fast det är nog inte en titel på det sättet, men det blev en bra öppning på ett blogginlägg som kommer handla om torsdagskvällen förra veckan. Då var jag på Boskulla i Hjortkvarn på mitt första akademimöte med Cajsa Warg Akademin och valdes in som ledamot. Cajsa Warg Akademin syftar till att främja den gastronomiska kulturen i Örebro län

Det var sent i höstas som jag fick förfrågan om jag skulle vilja bli nominerad till att vara med i akademin, och eftersom jag är en person som gillar att testa nya saker svarade jag såklart ja. Därtill kändes det inte som en så betungade sak att vara med i eftersom det bara är två möte om året och något evenemang och roligheter däremellan. Dessutom är det ganska häftigt att få vara med i en akademi.

Jag tog inte några bilder under själva mötet. Det beror delvis på att ljuset var sisådär och för att jag var ny i gänget där jag bara träffat två personer innan. Att kasta fram stora kameran och börja fotografera innan jag har hört mig för om det är okej kändes inte lämpligt. Efter att ha ställt frågan om foto under mötes näst sista punkt och fått ok på att fotografera fritt kände jag mig mer bekväm med att ta fram kameran. Efter att mötet var avslutat och det blev bubbel och snittar smög jag mig in i den vackert uppdukade matsalen.

Det var så maffigt, elegant och vackert dukat i stora matsalen och blomsterarrangemangen gick inte av för hackor. Sandra Hamilton hade inte hållit tillbaka.

Ständiga sekreterare Fredrik Lilliestråle Stéen hade flugit in från Paris och lyssnade intensivt, tillsammans med Martin Stenmarck, på allt som nyvalde Preses Henrik Scander sa.

Fina Sandra Hamilton (ni har väl sett dokumentären om hennes familj på SVT?) är en stor anledning till att jag har fått en stol i akademin och här skrattar hon i kapp med krögare Roger Hjälm.

Efter att ha smuttat på bubbel (jag skulle köra hem) och ätit tartar på älg med ramslök och senapskorn i vetekrustad samt gravad torskrom med pepparrotskräm och dill i vetekrustad var det dags att sätta oss till bords.

Kocken Victor Ellman hade satt ihop en god och vacker meny åt oss:


Bakad äggula med rökt ankbröst, lättkokt Amandinepotatis, fermenterat vete och ett skum på brynt smör
Buttery Barrel, Chardonnay, 2021, Kalifornien, USA

Smörstekt hjortstek med selleripuré, rödbetor, lökar och sky på rökt hjorthjärta och citrontimjan
Baron de Ley, Reserva, 2018, Rioja, Spanien

Yoghurtsorbet med blodapelsin, knackigt flarn och bergamott
Moulin Touchais, 2002, Coteaux du Layon, Frankrike


vice Preses Carl Jan Granqvist höll kvällens första tal och tidigare Preses och landshövding i Örebro län Maria Larsson tackade för åren hon varit med i akademin. Hon kommer att fortsätta som hedersordförande.

Det var en strukturerad och avslappnad känsla på själva mötet och en varm och välkomnande stämning på hela kvällen. Jag känner mig säker på att jag kommer ha väldigt kul tillsammans med det här gänget, och säkerligen hitta på roliga projekt tack vare akademin och medlemmarna. Redan i torsdags började hjul snurra om diverse samarbeten och jag känner mig peppad på allt just nu!

När jag hoppade in i bilen tittade jag upp mot himlen och fick ett vackert hejdå från ett norrsken.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.