Recept

Alltid i frysen – vegetarisk pirog

Jag ska börja med att erkänna att det här inte är ett snabbt recept. Det är jäsningstid på ungefär 100 minuter totalt, så visst kräver det sitt tålamod men det är verkligen inte svårt. Att det tar lite tid gör att jag brukar baka en fullportion när det väl görs, så finns det piroger ett bra tag framöver. Vi har alltid piroger i frysen och använder det som snabb vardagsmat eller till matigare mellis. Skulle ni ha köttfärs som ni behöver göra något med så går det utmärkt att byta ut veggiefärsen med köttfärs. Se bara till att steka den ordentligt innan ni tillsätter tomatsåsen och låter det koka.

Vegetariska piroger

ca 30 piroger

Du behöver:
Degen:
50 g färsk jäst
5 dl fingervarmt vatten
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
Ca 12-14 dl vetemjöl
1,5 tsk salt

Fyllningen:
500 g veggiefärs
1 stor gul lök. fihackad
2 morötter, rivna
800 g krossad tomat
0,5 dl chilisås
1 msk torkad oregano
1 tärning grönsaksbuljong
2 tsk paprikapulver
Salt

300 g riven ost

Pensling:
2 ägg

Så här gör du:
1. Hetta upp smör/olja i en stekpanna , fräs lök och morot mjuka.
2. Tillsätt veggiefärsen, kryddorna, buljongen, chilisåsen, krossad tomat och låt koka i ca 15 min. Såsen ska inte vara vattnig. Rör om då och då, smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.
3. Ställ åt sidan och låt svalna innan du fyller pirogerna.
4. Lös upp jästen med det fingervarma vattnet.
5. Tillsätt övriga ingredienser och knåda en bra stund till en smidig deg.
6. Täck bunken med en ren kökshandduk och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme. 
7. Lägg upp degen på mjölad bakbord och rulla ca 30 bollar. Jag väger upp de till 60 g. Täck med bakduk och låt vila i 15 min.
8. Kavla ut en ca 12-15 cm rund platta.
9. Lägg ca 1,5 msk fyllning på degen och strö lite riven ost på fyllningen.
10. Vik ihop degen och nyp till kanterna med en gaffel.
11. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt vila i 20 min.
12. Värm ugnen till 200°.
13. Pensla pirogerna med uppvispat ägg.
14. Grädda mitt i ugnen i ca 12 min.
15. Ta ut, täck med bakduk och låt svalna.
16. Funkar utmärkt att frysas in.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.