Recept,  Tips

Färga ägg med lökskal

Skriver ett inlägg med tips för påskpyssel dagen före påskafton. Korkat, absolut. Men jag gjorde inte mina egna ägg förrän häromdagen och sedan har tiden bara tickat på. Då tänker jag att det är lika bra att skriva och lägga ut det nu eller inte alls. Kanske blir det perfekt att plocka fram som länk inför nästa påsk? Dessutom går det här pysslet snabbt, så ni hinner imorgon också.

När vi var hos svärföräldrarna senast låg det en skål med så vackert färgade ägg. Nästan hypnotiserande i mönster och färg. Jag frågade mig såklart för hur de var gjorda och försökte göra liknande själv, färgade med gul lök som ger den gulorangea färgen.

Vi började med att samla på oss torrt skal från gul lök. När man väl är och handlar lök kan man slänga med lite extra skal som brukar ligga och skräpa. Det bröt vi sedan sönder i mindre bitar, fuktade äggen med vatten och rullade de i skalen.

Äggen med skalbitar klädde vi med aluminiumfolie och kokade i kanske 10 minuter. Sen kläddes äggen av och fram kom det vackra mönstret.

Hur läckra?

För att kunna hänga upp de urblåsta äggen på ett smidigt sätt gör vi som små ankare av ståltråd. Bara att sätta ett snöre eller tråd i öglan och trä ner ankaret i ena hålet. Klart!

Jag har också experimenterat med att försöka färga några ägg gröna. Med resultat av besvikelse. Varken persilja eller spenat färgade äggen. I ett sista försök stoppade jag ner några av äggen i vattnet som var kvar från den gula färgningen ovan och adderade några blåbär. Sen var det att vara lite pigg på att kika på när rätt färg infann sig innan det blå från blåbären färgade för mycket. Gröna och fina ägg blev det, och de får hänga i påskriset med de blå.

Läs här om hur jag färgade ägg blå och grå med hjälp av blåbärssylt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.