Recept,  Tips

Färga ägg med blåbärssylt

Brunneby Musteri är en fin och rolig kund till mig. Att skapa bildmaterial till dem är bland det roligaste jobbet jag vet, eftersom det är härligt skapande av en känsla och miljö. Plus att deras produkter är så himla goda. Nu till påsk gjorde jag ett påskpyssel av deras blåbärssylt. Helt enkelt genom att färga ägg med sylten. Med tiden blir äggen mer grå, gör dem dagen innan för garanterat fin, blå färg. Blåser du ut äggen och dekorerar ett påskägg kommer de bli grå likt bilden längst ner.

Färga ägg med blåbärssylt

Du behöver:
3 msk blåbärssylt från Brunneby Musteri
5 dl vatten
Ägg
Smör
Ev vinäger

Så här gör du:
1. Blanda blåbärssylten med vattnet och låt det koka upp i en mindre kastrull.
2. Låt koka lugnt i ca 10 minuter.
3. Ställ undan kastrullen så att blåbärsvattnet svalnar. Innan du färgar äggen kan du välja om de ska vara kokta (gör det i så fall innan färgningen) eller om de ska vara råa för att kunna blåsa ur och dekorera med.
4. Har dina ägg en rosa stämpel på sig? Ta försiktigt bort den med en kökssvamp och lite vinäger.
5. Ta något du har hemma för att göra mönster på äggen. En knögglig påse? En topps att göra prickar med? Eller en silikonpensel? Dutta saken du vill göra mönster med i rumstempererat smör och dutta sedan på äggen. Där det är smör kommer ägget inte att färgas.
6. Lägg försiktigt ner äggen i blåbärsvattnet och se till att de täcks helt. Intensiteten på färg beror på hur länge äggen är i vattnet. För pastellfärgade ägg kan det räcka med 30 min – 1 h. För mörkare ägg, flera timmar.
7. Lyft försiktigt upp med en matsked för att se om färgen är den du vill ha.
8. När du är nöjd med färgen tar du upp äggen och sköljer försiktigt av med vatten. Dutta torra från smör och vatten.
9. Med tiden blir äggen mer grå, gör dem dagen innan för garanterat fin, blå färg.
10. Blåser du ut äggen och dekorerar ett påskägg kommer de bli grå likt bilden nedan.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.