Trappan som gör hallen

Hallen hade inte någon självklar lösning från början. Vi har fått testa olika varianter på layout, rumsstorlek och varianter av tak, allt för att skapa en snygg och funktionell hall som passar en trappa med en dörr under. Efter pysslande och grubblande av oss, vår konstruktör, vår säljare och tillverkaren av trappan hittade vi en lösning som blev (om jag får säga det själv) så jäkla snygg och bra.
”Speciallösningar” är något man snabbt blir van vid att höra när man bygger ett hus som inte är ett kataloghus med standardmått. Vårt hus har vi ritat själva och fått hjälp att göra verklighet av med en konstruktör från Mälarvillan. Hallen var ett rum vi fick tänka länge kring.

Vi ville ha dubbeldörrar som ytterdörrar, en bra förvaring för kläder och skor samt en snygg trappa som binder ihop över- och undervåning. Estetiska rådet var med och hjälpte oss att tänka smart. Det hela resulterade i att vi tog upp taket till nock istället för att ha ett extra allrum på övervåningen, och att vi har ett överhäng på 50 centimeter av ena rummet på övervåningen. Överhänget av ovanvåningens rum gör att vi kan bygga en inbyggd förvaringsdel som går längs med den väggen. Hade vi inte haft överhänget så hade vi varit tvungna att ha fristående garderober eftersom att väggen då hade gått upp till nock.

Takhöjden i hallen gör att det blir en härlig och luftig känsla. I hallen andas du in och när du kliver in i nästa rum som har en takhöjd på 2,7 meter andans du ut.
Formen på trappen kom vi på efter ett möte med en arkitektfirma. Arkitekten där nämnde att ett misstag många gör när de ritar en trappa i hallen är att man går upp i trappan precis vid ytterdörren. Det gör att man måste gå där det har kommit in skor genom ytterdörren, vilket i sin tur leder till att man blir smutsig om fötterna och drar upp mycket av den smutsen i trappan. Good point tänkte vi och gjorde en mental anteckning om att komma runt det problemet i vårt hus, vilket ledde oss till en J-formad trappa.

En sista korrigering som behövde göras på trappan var att skapa en kort platå som blev första trappsteget från ovanvåningen. Detta gjorde att trappan fick en annan lutning och skapade nödvändig plats för att kunna placera dörren till groventrén och klädvården under. Vi är så galet nöjda med vår trappa! Det enda som återstår på den är att bygga igen öppningen vid sidan av trappens början för att slippa att det hamnar en massa smuts under (se första bilden i inlägget och jämför rendering med foto).
Trappan är från ATAB-trappan, plan- och sättstegen är av ekplank som behandlats för att matcha färgen på trägolvet som är genomgående i huset (förutom i våtutrymmen och hall där vi har granitkeramik från Bricmate), handledarna är runda och av trä i samma färg som golv och steg, och till sist är räckesståndarna i svart och av stål.


4 Comments
Stella i Italien
Vilken fin trappa, så lätt och luftig! Och så smart att lägga den en bit från entrédörren! Lycka till med den sista biten på husresan.
Cecilia Möller Kirchsteiger
Tack! Vi är så himla nöjda. Och ja visst är det? Något vi aldrig hade tänkt på innan arkitekten sa det.
Hannas krypin
Så kul att se hur ni filurat över hur trappan ska byggas på bästa sätt. Låter verkligen som ni till slut fick till det perfekt för ert behov. Kan tänka mig att det är mycket att tänka på för att få det riktigt funktionellt.
Cecilia Möller Kirchsteiger
Det är många delar i ett nybygge man ska försöka klura ut på bästa sätt utifrån alla goda råd man får, och alla åsikter om det estetiska. Men det blir ju bra när man lägger tiden på det. 🙂