trädgård

Att anlägga dahlia-rabatten

Vi är igång med dahlia-rabatten och den här helgen planterades de härdade plantorna ut. Det börjar enkelt. En rabatt i mjukare form vid vägen som vi gjort in till vårt hus, och som vi kan spegla på andra sidan till nästa år om vi känner att ca 12 kvm inte räcker. När formen och storleken känns rätt kommer vi att sätta en kant av corten.

12 kvm låter inte så mycket med tanke på att vår tomt är närmare 4000, men det är en start och ett sätt för oss att känna oss för. Min tanke är att det ska bli en likadan rabatt på andra sidan vägen till nästa år. Och att om ungefär två år kunna sätta ner lite perenner i rabatten också. Men nu i år känner vi oss för.

Formen på rabatten skapade jag med hjälp av hederligt vetemjöl som jag strödde ut för att få den mjuka formen som vi vill ha. Jag hade sedan tidigare måttat ut ungefär hur stor den skulle behöva vara för att rymma ungefär 20 dahlior, då satte jag ner pinnar och gick med en tumstock för att få ett avstånd om 50-70 cm mellan pinnarna. Elsies gick bakom och plockade upp pinnarna igen, så hon var inte mycket till hjälp.

När formen och storleken var satt tog jag en grep och började vända på gräsmattan. Än har gräsmattan inte tagit sig ordentligt så det gick relativt lätt även om det tog mig närmare en timme att bli klar.

Tillsammans med mina föräldrar åkte vi till min mammas kompis som har en gödselstack och en mördarsnigelfri tomt. Släpet kopplades på fyrhjulen och drogs nära stacken.

Bort med de översta lagren och ner till hästskiten längst ner som hade många fina maskar i sig. Vi skyfflade på släpan.

Ett lager av hästskit på rabatten bredde mamma och jag ut medan Sebastian och pappa åkte för att handla planteringsjord.

Närmare ett ton planteringsjord behövdes för rabatten. Vi fick upp höjden med ungefär 20 cm.

Med hjälp av Pia som var här en dag skrev vi en lista över höjder på alla dahlior och sorterade i färger så att till höger i bilden är de vita med de lägsta till höger och sedan blir det rosa för att övergå i mörkare vinrött och bort vid vägen gå mot orange och gult.

När Pia var här hjälpte hon mig med många fler saker än att få dahliorna i jorden. Det planterades om växter som jag hade sått för tätt i godislådor, och försökte räddas andra som jag en kväll hade glömt ute när det var lite kallt. Vi planterade också ett äppelträd och satte några dahlior i kruka.

De sådder som var alltför tätt odlade delade hon på i tussar (tussplantering) och satte ner i nya krukor, och tog en större del som var kvar och fyllde på med jord under och på sidorna i godislådorna. Jag var ansvarig för märkning och vattning, samt servera kaffe.

Nu står rabatten redo att växa och grönska! Två växttorn åt luktärtor är monterade och ditsatta, gladioluslökar i vitt, gult och aprikos är ned planterade lite här och där. Vallmofrön har blivit strösslade över jorden och nu är det bara att vänta och se hur tusan det här ska gå.

Dahliorna har fått stöttning med pinnar, luktärtorna får hjälp att klättra med jutesnöre. På väldigt soliga dagar, kalla nätter och stormiga eftermiddagar åker en stor fiberduk på. Det är lite pyssel men än så länge lever drömmen och jag älskar att kika ut över rabatten.

5 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.