kök

Det handlar om millimeter

Det blev att åka ut en sväng till huset idag igen och min mamma ringdes in för att sitta barnvakt. Tomas från Sjödins Stenhuggeri kom hela vägen från Örebro för att mäta stenskivorna till köket så att allt blir rätt och riktigt. När det kommer till mått på stenskivorna vill man gärna inte att det blir fel eftersom det skulle bli dyrt både i material och tid, så lika bra att experterna kommer själva och mäter.

Det var en hel del mått som skulle tas och det var en mängd beslut som jag fick fatta på plats: hur stort överhänget ska vara på bänkskivan, hur högt upp stänkskyddet ska gå, hur stort överhänget ska vara på köksöns barsida och hur djupt diskhoar och spis ska sitta. Det blev några korrigeringar från vad vi hade sagt från början, och jag tror det kommer bli ännu bättre. Exempelvis så blir stänkskyddet 55 cm högt för att liva med första spröjsen i köksfönstret. Normalt görs stänkskydden 10 eller 20 cm höga, men som svärfar sa ”om vi ska göra som alla andra gör kommer inget utvecklas”. Det högre stänkskyddet kommer att flörta lite med den franska lantliga stilen, men kompositstenen i färgen Clamshell kommer göra det mer skandinaviskt.

Allt ska mätas ut exakt av Tomas och antecknas noga för att allt ska sågas ut rätt i den stora sågmaskinen som det är väntetid till. Vi hoppas att det är dags för våra stenskivor de närmaste två veckorna så att de kan komma på plats snart. Stenskivorna behöver komma på plats för att målaren ska kunna slutföra målning och finish på köket, ett jobb som inte har påbörjat än.

Moodboard för köket

1. Luckfärg ”Kalk” från Kvänum. 2. Kompositsten ”Clamshell” från Caesarstone. 3. Handtag Strå 96 mm i borstad rostfritt från Kvänum. 4. Köksblandare RIN886 från Tapwell i krom har löstagbart munstycke. 5. Inspirationsbild Kvänum med färgen ”Kalk” på luckor. 6. Spis med inbyggd fläkt i modell Bora X Pure från Bora. 7. Lådinredning i trä från Kvänum.

4 Comments

 • Eva-Mari

  Din moodboard passar min smak som handsken på handen. Avskalat, enkelt, lättandat. Tänk så roligt att få bestämma allt helt själv!

  Kramar från Eva-Mari

   • Ingela

    Det kommer att bli superfint👍❤👍 Gillar också neutrala färger som man kan ”piffa upp” med textilier…mitt favoritintresse…samt andra detaljer. Jag har ritat mitt kök så att jag även kan jobba sittande då jag har en besvärlig rygg. Spisen I hörnet och arbetsytor på båda sidor. Ska bli så skönt att slippa trappor, både till övervåning och källare, som vi har nu. Dags att sova nu. Håller tummarna för fuktmätningen👍💖👍
    Kram/Ingela

    • Cecilia Möller Kirchsteiger

     Tack Ingelam kul att följa varandra på den här husresan. Smart att du kan ska kunna sitta och jobba i köket. Lyxen med att bygga nytt är ju att man kan anpassa till sina förutsättningar. Ni vill bli av med trappor, vi längtar efter att använda vår! 🙂
     Kram!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.